Korisnici Centra za socijalni rad Prijedor koji primaju novčanu pomoć i dodatak za pomoć i njegu drugog lica, ubuduće iznos pripadajućeg prava mogu da dobiju i putem poštara na svojoj kućnoj adresi. Piše to u ugovoru Centra za socijalni rad i Radne jednice za poštanski saobraćaj Prijedor Pošta Srpske, koji je danas potpisan.

Do sada su korisnici novčane iznose po osnovu priznatih prava primali putem tekućih računa u komercijalnim bankama. Naravno, nova usluga je stvar izbora korisnika ovog prava. Kako kaže v.d. direktora Centra za socijalni rad Prijedor, Branislav Vujasin bilo je zahtjeva korisnika da im se isplate vrše putem pošte na njihovu adresu. Kako bi im izašli u susret, ali i unaprijedili sistem socijalne zaštite, za Centar je ovo bilo pravo rješenje.

– Radi se o starijim licima, narušenog zdravlja, koja žive sami i problem im je da dođu do banke, da čekaju u redovima. Mi pozivamo sve naše korisnike koji su zainteresovani za ovu uslugu, da dođu u Centar za socijalni rad, kod našeg stručnog radnika, koji će evidentirati njihov zahtjev i svaki mjesec ažurirati spiskove. Naravno, ona lica koja ne žele da mijenjaju dosadašnju praksu, isplata i dalje može da se vrši putem njihovog tekućeg računa – dodao je Vujasin.

Direktor Radne jednice za poštanski saobraćaj Prijedor, Zoran Rosić  rekao je da su se Pošte Srpske ovim ugovorom obavezale da u roku od tri dana od potpisivanja izvrše štampanje uputnica i prenos novca do krajnjih korisnika, a poštarina će se naplaćivati u iznosu od dva odsto od uputničkog iznosa, što će i biti na uputnici naznačeno.

– Prednosti ove usluge su te da imamo razvijenu poštansku mrežu i 120 radnika na nivou grada Prijedora i 39 poštonoša, pored toga, starija lica više neće morati da daju punomoć drugim licima, već ta sredstva dolaze na njihovu kućnu adresu. Kao što je slučaj sa penzijama, to je isto jedna vrsta finansijske usluge koju Pošte Srpske promovišu – pojasnio je Rosić.

Po evidenciji Centra za socijalni rad, 2.300 lica ostvaruje novčanu nadoknadu po ovom pravu. Taj iznos se kreće od 81 KM do 135 KM, zavisno od stepena invaliditeta lica.

M.Šodić

PrethodniU OŠ “BRANKO ĆOPIĆ” PRONAŠLI RJEŠENJE ZA TEŠKE ĐAČKE TORBE (video)
SlijedećiŠVRAKA OSUDIO NAPAD NA PREDOJEVIĆA (video)