Vladimir Grublješić, najstariji planinar Planinarskog društva  „Klekovača“ iz Prijedora, nepunih je 86 godina stariji od najmlađe aktivne planinarke dvoipogodišnje Marije Sarić. Marija je člansku knjižicu „Klekovače“ dobila po rođenju, a Grublješić je svom planinarskom  društvu vjeran skoro šest decenija. I oboje svako na svoj način, s ruksakom na leđima i danas planinare istim, stazama.

-Marija je bukvalno odrastala uz Vladimira. Druže se i zajedno osvajaju vrhove- kaže Marko Sarić, sekretar PD „Klekovača“ i Marijin tata. Kaže da pored njegove kćerke u „Klekovači“ ima još šest malih planinara koji su kao i Marija odmah po rođenju dobili i svoju člansku kartu.

Marija sa roditeljima

– Marija ima svu svoju planinarsku opremu, odličan ruksak, svoj pribor za jelo, čizme… Suština je da djecu naučimo zdravim aktivnostima, poput planinarenja kojim razvijaju psihofizičke, motoričke aktivnosti, imaju osjećaj za prostor, druženje…. Uostalom na svježem su vazduhu, zbog čega  bolje spavaju, jedu, zbog čega su i zdraviji- kaže Marko i dodaje da Marija s njim i mamom Danijelom planinari još od prošle godine. I to ne samo po Kozari, već  ljetos  po nekim manjim brdima  po Crnoj Gori.

Planinari „Klekovače“, a  ima ih 140, u međuvremenu uveliko rade na uređenju svog doma na Kotlovači, uvijek u pokretu održavaju i postojeće staze na Kozari i uveliko planiraju aktivnosti do kraja godine. Osim osvajanja manje ili više poznatih vrhova, na koje će zajedno opet najpoznatiji planinarski dvojac u novembru će organizovati i planinarsku školu, za djecu i odrasle….S nadom da će njihove aktivnosti na uvođenju bar jedne autobuske linije prema krajiškoj  ljepotici konačno uroditi plodom.

KV

 

PrethodniPD „KLEKOVAČA“: USPON NA VRANICU
SlijedećiMUZEJ KOZARE OBILJEŽIO KRSNU SLAVU (FOTO i VIDEO)