Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će iz budžeta Srpske biti isplaćeno 16,5 miliona KM za poreze i doprinose oko 40.000 radnika u oblastima koje su najteže pogođene krizom u vezi sa virusom korona, a da njihovi poslodavci treba da obezbijede neto plate.

Višković je istakao da su Vlada Srpske i Republički štab zauzeli stav da tom mjerom bude obuhvaćeno najugroženijih šest ili sedam oblasti kao što su ugostiteljstvo, turizam, saobraćaj, druge uslužne djelatnosti, te preduzetnici.

“Vlada će iz budžeta za oko 40.000 radnika iz tih oblasti platiti poreze i doprinose u iznosu od 16,5 miliona KM. Pošto se do polovine marta radilo, naš stav je da je realno i korektno da poslodavci isplate neto platu, a da iz budžeta budu plaćeni porezi i doprinosi, odnosno iznos do nivoa bruto plate”, naglasio je Višković, komentarišući zahtjeve koje je Vladi uputila Privredna komora Republike Srpske.

Višković je rekao da čekaju da stupi na snagu odluka Narodne skupštine Republike Srpske o proglašenju vanrednog stanja kako bi mogli realizovati tu odluku.

On je podsjetio da pomenute sektore kao najugroženije navodi i Privredna komora čiji zahtjevi i prijedlozi za saniranje posljedica virusa korona dolaze gotovo svakodnevno.

“Napravićemo i dodatne analize da bismo vidjeli da li je neko pojedinačno, a ima i takvih subjekata, pretrpio štetu izazvanu ovom krizom, a da nisu direktno bili pogođeni našim odlukama o zabrani rada. Uradićemo tu analizu i vidjeti da i tim ljudima izađemo u susret i damo im pomoć”, rekao je Višković.

SRNA

PrethodniSVE ODLUKE U VEZI SA VIRUSOM KORONA PRODUŽENE DO 13. APRILA
SlijedećiŠERANIĆ: USPJELI SMO RAZVUĆI TOK EPIDEMIJE I SMANJITI UDAR NA ZDRAVSTVO