IZ NJEMAČKE STIGAO ŠLEPER SA 16 TONA POMOĆI

U organizaciji Međunarodne organizacije za lјudska prava IGFM sa sjedištem u Frankfurtu, u Prijedor je danas stigao deseti šleper pomoći koja je namijenjena siromašnima, ali i brojnim udruženjima građana, školama i javnim ustanovama. Riječ je, kako navodi Mirsad Duratović, član Internacionalnog savjeta Međunarodne organizacije za lјudska prava, o pomoći koja se distribuira na području regije.

– Pomoć se distribuira ne samo u Prijedoru nego i u okolnim opštinama: od Gradiške, Kozarske Dubice, Sanskog Mosta… Pomoć je namjenska poput one koju organizacija IGFM šalјe u Hrvatsku, Albaniju, Makedoniju, Siriju pa čak i Kubu i Koreju. Dodjelјuje se lјudima koji su u stanju socijalne potrebe, a sastoji se od namještaja, garderobe obuće, bolesničkih kreveta – pojašnjava Duratović.

Pomoć, prikuplјena od Frankfurta do Kelna, istovarena je u „Merhametu“, koji je partnerska organizacija IGFM-u. Mesudija Selman, predsjednica „Merhameta“, kaže da je pomoć namijenjena siromašnima, ali i školama, bolnici, brojnim udruženjima, ukratko svima onima kojima je potrebna .

– Pomoć, uglavnom, ide socijalnim kategorijama, ali i školama, javnim ustanovama, Domu penzionera, Domu u Čirkin Polјu , udruženjima „Neven“ i „Nada“, Centru „Sunce“, mjesnim zajednicama, bolnici… svima kojima je potrebna garderoba, namještaj, higijenska sredstva. Sve što nam dođe, mi to ponudimo, a lјudi su zahvalni na onome što dobiju – kaže Selmanova.

Preko ovih organizacija i udruženja, pomoć iz Međunarodne organizacije za lјudska prava, u kojoj su i igračke za djecu, stiže do više hilјada mještana na području regije. Distribucija pomoći počinje već naredne nedjelјe. Ova organizacija, sa sjedištem u Frankfurtu, djeluje u 16 zemalјa svijeta.

 

M.Z.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!