11.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

IZ NOVOG GRADA PORUČENO “NEĆEMO RADIOAKTIVNI OTPAD U SVOM DVORIŠTU” (video)

Najnovije vijesti

Oko 2.000 građana Novog Grada i drugih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini okupilo se danas na protestima pod nazivom “Životima se ne trguje”. Poručili su da ne žele izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. “Hoćemo zrak, a ne rak”, “Ne trujte nas”, “Želim zdravu budućnost”, samo su neke od poruka koje su okupljeni poslali. Mario Crnković, predsjednik Udruženja građana “Green Team” pozvao je hrvatske vlasti na razumijevanje, jer kako ističe, Trgovska gora nije adekvatno mjesto za odlaganje nuklearnog otpada.

– Iz Hrvatske nas stalno upozoravaju da oni to mogu uraditi u skladu sa najboljim evropskim normama. To nije bitno, bitna je lokacija, a lokacija ne zadovoljava to po sedam eliminatornih kriterijuma, a jedan je dovoljan da takva lokacija ne bude odabrana – rekao je Crnković.

Bitno je da u ovoj borbi nismo sami i da imamo podršku, ne samo lokalnih zajednica u slivu rijeke Une, već i iz drugih gradova i opština Bosne i Hercegovine, kaže Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada i poručuje da će se i građani, a i nadležne institucije svim silama boriti protiv skladištenja otpada na Trgovskoj gori.

-Vjerujemo da će veliki broj ljudi shvatiti ozbiljnost ovog problema. Ovo je problem koji se najviše tiče običnih građana – istakao je on.

Trgovska gora ne ispunjava prirodne, tehničke, demografske, niti bilo koje druge uslove za odlaganje otpada. Zato je bitno da ne dozvolimo da dođe do toga, kategorična je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

-Ovdje egzistira Park prirode, nadovezuje se Nacionalni park “Una”. Zar je moguće da u evropskoj praksi bude presedan da se uz zaštićena područja gradi odlagalište? Zar je moguće da se odlagalište gradi i ugrožava vodozahvat? – pita se Golićeva.

Podrška građanima Novog Grada stigla je i iz Prijedora. Gradonačelnik, Milenko Đaković, poručio je da se ne smije dozvoliti da se ugroze životi oko 300.000 ljudi.

-Svi znamo da je radioaktivnost tihi ubica, koji se ne osjeća, ali prijeti životima. Stručnjaci su rekli da ovo nije dobra lokacija – dodao je Đaković.

30. septembra biće održan sastanak zajedničke komisije Hrvatske i Slovenije u vezi sa odlaganjem nuklearnog otpada na lokaciji Vrbina u Sloveniji. Konačnu odluku ne mogu donijeti bez učešća BiH.

B.D.