I lokalna zajednica i poslovodstvo Komapnije Arcelor Mital Prijedor i zaposleni u ovoj  kompaniji zadovoljni odlukom Narodne skupštine da ne podrži prijedlog Vlade RS o prodaji državnog kapitala u RŽR „Ljubija“ direktnom pogodbom Izraeli Investment Grup.

Gradonačelnik Prijedor je izjavio da je grad zainteresovan za pokretanje proizvodnje u Rudnicima „Ljubija“, ali da to treba da bude investitor koji će otvoriti nova radna mjesta, te organizovati proizvodnju koja će rezultirati odgovarajućim ekonomskim efektima.

I poslovodstvo i sindikalna organizacija organizacija Kompanije Arcelor Mital Prijedor smatraju da ne treba prodavati kompletan paket akcija državnog kapitala, već organizovati zajedničko preduzeće na principu 51-49 posto u korist nekog novog investitora i organizovati proizvodnju, kao što se radi u Omarskoj. Ovakav prijedlog je tim opravdaniji što se radi o prirodnom neobnovljivom resursu, čijom bi eksploatacijom trebalo da se  ostvori dobit, koja bi bila uložena u pokretanje novih preduzeća koja će zapošljavati ljude i nakon što rudne rezerve budu iscrpljene.

Od narodnih poslanika saznajemo da je model privatizacije državnog kapitala u Rudnicima „Lubija“  direktnom pogodbom odbačen, a neki eventualni novi model Vlada će Narodnoj skupštini, u skladu sa Poslovnikom, moći ponuditi tek za šest mjeseci.

S.M.

foto: Giga

PrethodniMUZEJ „KOZARE“ OBILJEŽIO SVJETSKI DAN MUZEJA
SlijedećiMAHMUTBEGOVIĆ I ĐAKOVIĆ O POLOŽAJU POVRATNIKA U PRIJEDORU