3.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

IZDAVANJE FISKALNIH RAČUNA POD LUPOM INSPEKTORA

Najnovije vijesti

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske pojačali su rad na terenu kada je u pitanju kontrola prometa preko fiskalnih kasa. Tako je u prvih šest mjeseci ove godine, u Srpskoj izvršeno 1.919 kontrola. Nezakonitosti su utvrđene u 759 slučajeva, a izrečene su kazne u iznosu od 3.092.500 KM.

Najviše posla inspektori su imali u Banjaluci, Doboju i Bijelјini. U Prijedoru je nešto bolјa situacija, gdje nije izrečena nijedna mjera privremene zabrane obavlјanja djelatnosti.

“Na području koje pokriva Područni centar Prijedor Poreske uprave Republike Srpske, u prvih šest mjeseci ove godine izvršeno je 275 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te je zbog utvrđenih nepravilnosti izdato 97  prekršajnih naloga, na ukupan iznos kazne od 275.000 KM. S obzirom da su svi sankcionisani poreski obveznici uplatili iznos izrečene kazne u ostavlјenom roku od 72 časa, nije bilo potrebe za privremenom zabranom obavlјanja djelatnosti u trajanju od 15 ili 30 dana”, rekao je Predrag Puđa, pomoćnik direktora Poreske uprave RS, Područni centar Prijedor.

Digitalizacija poslovanja je imperativ u dalјoj borbi protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije, koja će obezbijediti visok nivo transparentnosti finansijskih transakcija poslovnih subjekata, ističu u Privrednoj komori.

“To će u budućnosti dovesti do još većih mogućnosti za dodatne mehanizme kontrole i veću finansijsku disciplinu, a takođe će biti povezano i sa određenim pravima koja privredni subjekti mogu ostvariti, kao što su podsticaji, poreske olakšice i slično. S druge strane potrošači koji ne preuzmu fiskalne račune, sebe dovode u poziciju da ne mogu da ostvare prava po Zakonu o zaštiti potrošača RS”, istakla je Dijana Đaković, rukovodilac prijedorske kancelarije Područne privredne komore Banjaluka.

Iz Poreske uprave pozivaju poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem mejl adrese kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave. Naglašavaju da cilј nije kažnjavanje poreskih obveznika, već njihovo uvođenje u legalno poslovanje i suzbijanje nelojalne konkurencije.

Mirjana Šodić