18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

IZLOŽBA „100 GODINA RŽR LJUBIJA“: RUDARENJE JE VIŠE OD ZANIMANJA

Najnovije vijesti

Izložba pod nazivom „100 godina RŽR Ljubija“, autora Milenka Radivojca, muzejskog savjetnika, i Vedrane Adamović, višeg kustosa, otvorena je večeras u Muzeju Kozare.

img_3197

Fotografijom, tekstom, ali i eksponatima među kojima je i autentičan grumen rude, posjetioci su se podsjetili na vijek industrijskog rudarenja na ovom prostoru. Po riječima autora, ova izložba predstavlja mali dio zahvalnosti svim onim graditeljima rudarske istorije na ovim prostorima, njihovoj privrženosti i ljubavi prema onom što se zove Rudnici željezne rude „Ljubija“.

img_3208

– Izložba govori i o Mezejima, starom panonskom plemenu koje je prvo počelo rudariti u ovim krajevima, govori o naseljavanju Rimljana, ali i o  turskom i austrijskom periodu, otvaranju državnog rudnika, borbi tog rudnika da opstane – rekao je Radivojac.

Zoran Stanić
Zoran Stanić, stručni saradnik za kulturu pri Gradskoj upravi

Na izložbi je promovisan rokovnik posvećen stogodišnjici Rudnika „Ljubija“, koji je priredio Zoran Stanić, stručni saradnik za kulturu pri Gradskoj upravi. Kako je rekao, namjera mu je bila da napravi nešto pristupačno i multifunkcionalno, pri čemu je koristio istoriografsko-publicistički stil.

– To je rokovnik koji se čita, koji ima praktičnu upotrebu, stoji cijele godine na stolu i u kojem se zapisuju određene obaveze. U kalendarskom dijelu ima rubrika „Dogodilo se na današnji dan“, gdje sam uspio pronaći sve datume za 365 dana u godini koji se odnose na istorijat Rudnika – izjavio je Stanić.

img_3195

– Iskreno se nadam da će rudarenje još dugo da živi na području Prijedora i da će radnici da zarađuju i hrane svoje porodice od časnog posla koji rade, jer rudarenje je uvijek bio težak posao. Stari rudnici su izgradili mnoge objekte u našem gradu i Prijedor se time ponosi. Ove  manifestacije imaju cilj da istaknu značaj RŽR-a ne samo u lokalnoj zajednici i BiH, već i na širem prostoru. Rudnicima „Ljubije“ i „Arselor Mitalu“ želim dug vijek u gradu Prijedoru – rekao je gradonačelnik Milenko Đaković.

img_3200Direktor RŽR „Ljubija“ Stanko Vujković podsjetio je da je ova izložba dio brojnih manifestacija posvećenih stogodišnjici Rudnika. Naglasio je da je zadovoljna dosad urađenim i podsjetio na sutrašnje otvaranje skulpture u novom parku u Ulici Vuka Karadžića, sa početkom u 12 časova, te na Svečanu akademiju u subotu u podne. Izložba posvećena stogodišnjici RŽR „Ljubija“ u Muzeju Kozare biće otvorena do 20. januara.

D.S.

foto: Dragan Stojnić Giga

img_3202

img_3207  img_3204img_3198 img_3186