10.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Marta, 2023

IZLOŽBA INSPIRISANA PROPAŠĆU NEKADAŠNJEG TEKSTILNOG GIGANTA

Najnovije vijesti

Maja Gecić, primijenjena umjetnica iz Beograda, otvorila je večeras u Galeriji 96 izložbu pod nazivom “BVK – SPOMENIČKO NASLEĐE”. Izložba je bazirana na propast Beogradskog vunarskog kombinata i impresije kako  autorke koja je, nakon odsustva iz zemlje, bila zatečena sablasnim prizorom nekadašnjeg giganta tekstilne industrije, tako i kolektivnog iskustva ljudi koji su ostali bez posla.

Maja Gecić
Maja Gecić, primijenjena umjetnica iz Beograda

– Neka od tih iskustava bivših radnika zabilježila sam video-zapisom koji je takodje dio ove izložbe. Izložbu čine kaputi i odijela poznatih konfekcija bivše Jugoslavije, “beko”, “kluz” i drugih. Nisam ih prikupljala po buvljacima nego sama pronalazila i dobijala od vlasnika koji su ih čuvali u svojim ormarima. Neke od njihovih priča izvezene su na postavi odjeće. Ovo je svojevrsno istraživanje, a pošto sam tekstilac po struci, bilo je teško gledati taj sablasni prizor napuštene industrijske zone u mom zavičaju. Nije mi bilo dozvoljeno ni fotografisanje, ali sam fotografiju Beogradskog vunarskog kombinata odštampala na ovim autentičnim modelima – rekla je Maja Gecić.

Posjetioci su mogli da pogledaju i ogromno klupko načinjeno od brojnih kaputa, te da budu dio performativne akcije “firmiranja” majica tehnikom iglovanja nepredene domaće vune –“URAĐENO U / MADE IN”.

Приједор - детаљ са изложбе

– Ovo firmiranje MADE IN imali smo već u Beogradu, Smederevu, a sad i u Prijedoru. Posjetioci su mogli da donesu vlastite majice, pa da ih zajedno firmiramo iglovanjem – rekla je Gecićeva. Ova primijenjena umjetnica – dizajner tekstila i pedagog, predavač je na Visokoj tekstilnoj školi – DTM u Beogradu.

Direktor Galerije 96 Tihomir Ilijašević rekao je da je ova izložba samo potvrda onoga na čemu insistira ova kulturna ustanova: različitosti i kvalitetu.

U muzičkom dijelu programa nastupila je pijanistkinja Nina Fuštar, učenica prijedorske Muzičke škole “Savo Balaban”, uz pratnju violinistkinje Anje Dukić. Izložba “BVK – SPOMENIČKO NASLEĐE” u Prijedoru će biti otvorena do 9. januara.

D.S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!