IZLOŽBA RADOVA SA KOLONIJE “PLIVA”: POSTAVLJENI VISOKI STANDARDI – Kozarski Vjesnik – Radio televizija Prijedor
Home Kultura IZLOŽBA RADOVA SA KOLONIJE “PLIVA”: POSTAVLJENI VISOKI STANDARDI

IZLOŽBA RADOVA SA KOLONIJE “PLIVA”: POSTAVLJENI VISOKI STANDARDI

0

U “Galeriji 96” večeras je otvorena izložba slika i skulptura sa Međunarodne umjetničke kolonije “Pliva”, po izboru selektora, akademika Milivoja Unkovića. Predstavljeni su radovi 15 umjetnika iz Srbije, Slovenije, Makedonije i BiH. Riječ je o 20 slika, rađenih uljem na platnu, akrilom te kombinovanim tehnikama te o pet skulptura.


– Prošle godine sam prvi put učestvovala na Međunarodnoj umjetničkoj koloniji “Pliva”. Iskustvo je bilo divno i nadam se da ću imati priliku da ponovo budem dio te kolonije. Izbor umjetnika je bio odličan, baš kao i organizacija – rekla je akademska umjetnica Sara Nikolić iz Majdanpeka, koja se na prijedorskoj izložbi predstavila skulpturama konja.


– Međunarodna umjetnička kolonija “Pliva” osnovana je 2010. godine sa ciljem unapređenja kulturnih sadržaja u Republici Srpskoj, stvaranjem međunarodne kolekcije umjetničkih djela te kreativnog druženja umjetnika iz različitih zemalja. Dosad je održano šest kolonija kroz koje je prošlo stotinjak umjetnika iz Amerike, Španije, Austrije i bivših jugoslovenskih republika – rekao je selektor Milivoje Unković.


On je podsjetio da je sama kolonija multimedijalnog karaktera, jer, pored slikara, vajara i grafičara, svake godine učestvuju umjetnici iz drugih oblasti, poput glumaca, muzičara i književnika.
– Karakteristično za Međunarodnu umjetničku koloniju “Pliva” je da se održava u ekološki idealnom ambijentu, na izvorima rijeke Plive i učesnicima pruža idealne uslove za rad. Kolonija je, u kreativnom smislu, potpuno slobodna, jer svi autori uživaju apsolutnu slobodu, bez nametanja bilo čega. Stoga vidimo različitu poetiku: od potpunog realizma do apstraktnih kompozicija. Kao slikaru i selektoru, drago mi je što uspijevamo u svojoj kolekciji sakupiti prepoznatljiv lični pečat svakog učesnika – objašnjava Unković.


Da bi umjetnici svojim domaćinima, a time i zajednici, ostavili vrijedne likovne radove, neophodno je ispuniti nekoliko uslova: jasan koncept, dobru selekciju gostiju-umjetnika, pristojne prateće kulturne sadržaje iz različitih oblasti umjetnosti te gospodski odnos prema umjetnicima, kakav zaslužuje elitni dio društva, rekao je Tihomir Ilijašević, direktor „Galerije 96“, na otvaranju izložbe.
– Međunarodna umjetnička kolonija „Pliva“ ispunjava sve pomenuto, a umjetnici su znali da uzvrate, što se vidi na ovoj izložbi na kojoj je predstavljen samo mali dio radova iz bogate kolekcije.

Ova kolonija, a neskromno ću pomenuti i Festival crteža i muzike u organizaciji „Galerije 96“, postavili su visoke standarde koje bi trebalo da prihvate i drugi organizatori umjetničkih okupljanja sličnog karaktera. U suprotnom, rečenica jedne naše poznate slikarke: „Ne želim više da ostavljam svoje slike za tanjir supe“, sve češće će se čuti – mišljenja je Ilijašević.
Izložba u „Galeriji 96“ biće otvorena mjesec dana.

D. S.

foto: Giga

NO COMMENTS

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!
Exit mobile version