IZLOŽBA SLIKA „IZ PRIJEDORA“ PRED BEOGRAĐANIMA

U Umjetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu u utorak je otvorena izložba tridesetak radova iz umjetničke zbirke Muzeja Kozare „Iz Prijedora“. Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić izjavio je da izložba predstavlja presjek likovnog stvaralaštva iz Prijedora kao i da izloženi radovi imaju širok vremenski raspon nastajanja.

– To je vrijeme od početka 20. vijeka pa do danas. Ova izložba je nastavak saradnje Udruženja likovnih umjetnika Srbije, Umjetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ i Muzeja Kozare – izjavio je Radonjić.

Saradnja je započela u novembru prošle godine, kada su u izložbenom prostoru ovog paviljona bili izloženi radovi sa 12. Likovne kolonije „Sreten Stojanović“.

– Ova izložba je značajna i zbog toga što podsjeća na istorijsku ulogu  Prijedora kada je riječ o prvim školovanim slikarima u BiH – kazao je Radonjić.

Izložbu je otvorila kustos ULUS-a, istoričar umjetnosti Olivera Vukotić, ističući da je ovo samo prvi korak buduće saradnje, kao i da izložba predstavlja spektar različitih disciplina i veliku hronološku distancu. Autor izložbe je kustos umjetničke zbirke Aleksa Milić koji je potvrdio da su na izložbi zastupljeni radovi Pere Popovića, Todora Švrakića, Dragutina Mitrinovića, Sretena Stojanovića, Milana Sovilja, Branka Miljuša, Ljubomira Stahova, Radovana Kragulja, Predraga Marjanovića i Zorana Banovića. Izložba u Beogradu će biti otvorena do 2. maja, nakon čega će je, u toku manifestacija povodom 16. maja, Dana grada,  Prijedorčani moći pogledati od 14. maja u Muzeju Kozare.

 

KV

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!