5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

IZLOŽBA VITRAŽA S 13. FESTIVALA CRTEŽA I MUZIKE (video)

Najnovije vijesti

U Galeriji „Sreten Stojanović“ u Prijedoru večeras je otvorena izložba vitraža sa 13. festivala crteža i muzike koji je, u proteklih sedam dana, okupio studente i profesore sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Posjetioci su mogli da pogledaju 23 studentska rada, a ono što je posebno značajno jeste vitraž iznad ulaza u Galeriju, na kojem su zajedno radili studenti i profesori, a kojim se malo koja ustanova na ovim prostorima može pohvaliti. Učesnici Festivala su radili pod budnim okom mentora, profesora Desimira Denića i višeg umjetničkog saradnika Nenada Nastića.

– Vitraž kao tehnika je veoma zahtjevan, težak i rijedak, posebno na teritoriji Balkana. Samim tim odabrali smo vitraž da bismo Prijedorčanima predstavili tehniku i način rada te ono što bi vitraž mogao da pruži u određenim umjetničkim okolnostima – rekao je profesor Desimir Denić. On je dodao da je prvi put u Prijedoru i da je prijatno iznenađen kulturnom sredinom koju je zatekao te interesovanjem građana za ovaj događaj.

Festival je počeo 28. juna. Pod budnim okom brojnih ljubitelja umjetnosti i ovog već tradicionalnog festivala, radilo je osam studenata primijenjenog slikarstva, konzervacije i restauracije te tri profesora sa beogradskog fakulteta. Učesnica Festivala Teodora Pavković izjavila je da su svi radili vitraž, uključujući i profesore koji su im mnogo pomogli da savladaju sve vještine ove tehnike.

– Ovaj festival je, zapravo, naša kolonija s Fakulteta primenjenih umetnosti. Grad je prelijep, a Festival je svakako trebalo posjetiti – istakla je studentkinja.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević ocijenio je 13. festival crteža i muzike izuzetnim, pogotovo što u vlasništvu ove ustanove ostaje vitraž na ulazu u Galeriju. Izložba će biti otvorena do početka avgusta. U muzičkom dijelu programa na otvaranju izložbe nastupio je „Natali top džez trio“ iz Banjaluke.

D. S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!