17.8 C
Prijedor
Nedjelja, 4 Juna, 2023

IZLOŽBOM FOTOGRAFIJA “GRČKA I MI” POČELO OBILJEŽAVANJE NACIONALNOG DANA GRČKE

Najnovije vijesti

U organizaciji Udruženja “Srpsko-grčko bratstvo i prijateljstvo” u Grčkom kutku u Prijedoru otvorena je izložba fotografija “Grčka i mi”. Fotografije svjedoče o neraskidivim vezama dva naroda, naročito tokom i poslije rata na ovom području, kada su djeca iz porodica poginulih boraca odlazila u Grčku.

“Sama izložba nama, djeci koja su boravila u Grčkoj znači dosta, kao i ljdima koji su u tom periodu obnašali određene funkcije. Tada je kod nas bio završetak rata i mi smo se tada osjećali srećno i zadovoljno. Grčke porodice su nas odlično primile”, rekao je Mirko Miloica,član Upravnog odbora ovog udruženja.

Izložba je upriličena povodom 25. marta, Nacionalnog dana Grčke. Inače, 25. mart u ovoj zemlji se proslavlja u znak sjećanja na početak rata za nezavisnost od Otomanskog carstva.

“Inače, 1821. godine patrijarh iz Patre, u kojem sam i ja bio kao dijete i iz kojeg dolazi ambasador Grčke, Dimitris Papandreu, blagoslavio je ustaničku zastavu i oni su uz povike “Sloboda ili smrt” krenuli da se bore za nezavisnost, koju su izvojevali 1829., a 1830. godine Grčka je priznata”, podsjetio je Nebojša Savanović, predsjednik Udruženja “Srpsko-grčko bratstvo i prijateljstvo.

Grci su istinski pravi prijatelji srpskog naroda. Jedini su koji su nam kada je bilo najteže pružili moralnu i materijalnu podršku, istakao je Dušan Kurnoga, nekadašnji predsjednik Skupštine opštine Prijedor.

“Grci su jedini bili tada iskreni u želji da nam pomognu, bez kalkulacija i skrivenih namjera. To vidimo i danas”, dodao je on.

Obilježavanje Nacionalnog dana Grčke biće nastavljeno u ponedjeljak, kada će biti organizovana i panel diskusija na temu “Grčki jezik kao temelj obrazovanja”, kojoj će prisustvovati i ambasador Grčke u BiH, Dimitris Papandreu.

B.D.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!