Grad Prijedor donio je novi pravilnik o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima i utvrdio deficitarna zanimanja u srednjoj stručnoj spremi za školsku 2021/2022. godinu. Novim pravilnikom ukinut je uslov da za stipendije mogu konkurisati učenici i studenti koji imaju prebivalište na području grada Prijedora u neprekidnom trajanju dužem od četiri godine prije podnošenja prijave na konkurs. Po novom pravilniku dovoljno je da imaju prebivalište na području Prijedora.

Takođe, novim pravilnikom učenicima i studentima deficitarnih zanimanja omogućeno je da ostvare pravo na stipendiju do kraja školovanja, a ne samo za jednu školsku godinu, kao što je predviđeno za uspješne učenike i studente kao i one u stanju socijalne potrebe.

Tako kandidati koji jednom ostvare pravo na stipendiju po osnovu deficitarnosti zanimanja, ne treba da naredne godine ponovo konkurišu na javni poziv za stipendije nego im se to pravo automatski produžava, ako i dalje ispunjavaju kriterijume pravilnika i redovno su upisali narednu školsku odnosno akademsku godinu.

Deficitarna zanimanja za tekuću školsku godinu grad je utvrdio na osnovu podataka dobijenih od Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Privredne komore Republike Srpske, Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora”PREDA – PD” i srednjih škola na području grada.

U srednjoj stručnoj spremi četvrtog stepena to su tehničari informacionih tehnologija, mehatronike i ce-en-ce tehnologija, te mašinski tehničari za kompjutersko konstruisanje, a trećeg stepena to su krojač, električar – elektroinstalater, varilac, bravar i kuvar. Odluka o deficitarnim zanimanjima biće osnov za raspisivanje javnog konkursa za dodjelu stipendija grada Prijedora.

SRNA

PrethodniVISOKI PREDSTAVNICI SU ODUVIJEK BILI IZVOĐAČI RADOVA ZA POLITIČKO SARAJEVO
SlijedećiDO KRAJA OKTOBRA STABILNO I SUVO