Zbog trenutne epidemiološke situacije ove godine neće biti održana manifestacija “Svetkovanje o Ognjenoj Mariji”, a izostaće i “Veče tambure”. Kako se tradicija održavanja ovih manifestacija ne bi u potpunosti prekinula, sinoć je u Brezičanima održano druženje folklornih ansambala i tamburaškog orkestra.

– Mi smo se okupili na jednoj javnoj probi, ali poštujemo sve mjere. Cilj nam je da ne prekinemo tradiciju. Nadamo se da će iduće godine biti bolja situacija – rekao je Dragan Savanović, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva “Milan Egić” iz Brezičana.

Članovi tamburaškog orkestra ne kriju da su se obradovali ovom druženju. Zoran Vukić kaže da im nedostaju nastupi, kao i probe.

– Žao mi je što ove godien nisu mogli da nam dođu prijatelji iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Rumunije, ali šta je tu je. Ovom malom probom mi čuvamo našu tradiciju – istakao je on.

Ognjena Marija jedan je od najpoštovanijih svetaca u selu Brezičani. Proteklih godina oko hrama posvećenog Svetoj Velikomučenici Marini okupljao se veliki broj vjernika.

B.D.