5.8 C
Prijedor
Srijeda, 7 Decembra, 2022

IZUZETNA SARADNJA SA LOKALNIM INSTITUCIJAMA I MEDIJAMA

Najnovije vijesti

Centar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor ocijenio je da ima izuzetno dobru saradnju sa lokalnom administracijom, institucijama i medijima i pohvalio visok nivo profesionalnosti i objektivnosti svih lokalnih institucija, a posebno medija.
“Prenos informacija široj javnosti znatno doprinosi stabilnom stanju bezbjednosti. Rezultat saradnje je i činjenica da tokom 2016. godine na području CJB Prijedor nije evidentirano nijedno djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje ili netrpeljivosti, niti je bilo drugih krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda”, navode u CJB Prijedor.

Iz CJB napominju da je gradska administracija sačinila i prijedlog akcionog plana prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području grada Prijedor za period od 2017. do 2021. godine, gdje je jedan od partnera i policija.

“Cilj saradnje je da sve institucije i građani kroz dijalog i jačanje povjerenja među građanima stalno rade na unapređenju bezbjednosnog ambijenta. To se posebno odnosi na obilježavanje vjerskih praznika, manifestacije, vrijeme godišnjih odmora, dolazak građana iz dijaspore. Svi javni skupovi, vjerski praznici i turistička sezona protekli su bezbjedno”, ističu u CJB Prijedor.

Podsjećaju da su nakon grada Prijedora, forumi za bezbjednost zajednica u posljednjih nekoliko godina osnovani i u svim opštinama na području CJB Prijedor: u Novom Gradu, Kostajnici, Kozarskoj Dubici, Krupi na Uni i Oštroj Luci, a saradnja će se nastaviti kroz povremeno organizovanje sastanaka na nivou regije Prijedor.

Forumi su nestranačka, multidisciplinarna i savjetodavna tijela koja čine predstavnici gradske uprave, policije, obrazovanja, zdravstva, vjerskih zajednica, nacionalnih manjina, centara za socijalni rad, vatrogasaca, mjesnih zajednica, privrednih subjekata, nevladinih organizacija, inspekcije, komunalne policije i medija.

Aktivnosti saradnje sa lokalnim institucijama usmjerene su na praćenje aktuelne bezbjednosne problematike i pokretanje odgovarajućih inicijativa i preporuka za rješavanje bezbjednosnih problema, praćenje maloljetničke delinkvencije, vršnjačkog nasilja u školama, kriminaliteta, narkomanije, alkoholizma – posebno točenja alkohola maloljetnim licima, bezbjednosti učesnika u saobraćaju, zloupotrebe pirotehničkih sredstava, nezakonite upotreba oružja i nasilja u porodici.

izvor: Srna

foto: Giga