Kraj oktobra a miholjsko ljeto ne odustaje, a sa iznadprosječnim temperaturama više liči na ono pravo. Bunde i kape, jutarnji mrazevi,kiša, pa čak i malo snijega, bilo bi normalnije u ovo doba godine, smatraju građani.Prethodni period preovladavalo je stabilno vrijeme, dok je u posljednjih nekoliko dana u naše krajeve stiglo jako visinsko južno strujanje, sa kojim je došao i topao vazduh, kaže Igor Kovačić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

– Strujanje je donijelo topao vazduh zbog kojeg nije bilo uobičajenog  rashlađivanja prizemnog sloja vazduha tokom noći, tako da su noćne temperature bile visoke, a u Banjaluci je, nakon 57 godina, u oktobarskoj noći izmjerena temperatura inad 20 °C – naveo je Kovačić.

Juče su izmjerene rekordne temperature u oktobru na području Doboja i Bijeljine, a nije zaostajao ni Prijedor u kojem je živa u termometru  išla do čak 24 °C. Kasnije je došao i jak vjetar,  a na jugu Srpske pratile su ga obilne kiše. Toplo vrijeme, po svemu sudeći zadržaće se i početkom novembra, s tim da bi moglo biti i padavina. Sve prognoze koje idu dalje od jednog mjeseca treba uzeti sa rezervom, smatra Kovačić.

– Dugoročne prognoze nisu sigurne i trpe promjene, jer se baziraju na drugačijem načinu prognoziranja. Ne na onom uobičajenom koje koristimo za prognoze iz dana u dan, pa čak i one za period od 15 ili mjesec dana. Sve ostalo su prognoze koje se baziraju na statistici. Tako da će prognoze za sezonu ili tri mjeseca unaprijed trpjeti promjene, pa ih treba shvatati okvirno – pojašnjava Kovačić.

Izuzetno promjenljivi meteo uslovi i neuobičajene vremenske prilike nešto jena šta ćemo morati da se navikavamo i da se prilagođavamo, napominju meteorolozi,  a sve zahvaljuući globalnim klimatskim promjenama.

Z.J.

PrethodniFK “Rudar-Prijedor”: Pobjeda nad “Drinom” u Zvorniku   
SlijedećiObavezan ljekarski pregled za  vozače starije od 65 godina (video)