Uz podršku Republičke uprave civilne zaštite, deminerskog tima i pripadnika specijalne antiterorističke jedinice Republike Srpske, danas je kod manastira Klisina iz Sane izvađena mina ručnog bacača M57.

Ronioci koji su izvadili minu kažu da su nakon višegodišnjih aktivnosti ovakvi poslovi za njih postali rutina, ali da uvijek postoji opasnost za one koji su u dodiru sa neeksplodiranim sredstvima.

„Eksploziv što je stariji to je njegovo stanje nestabilnije, tako da nikad ne znate, vrlo je opasno“, ističe ronilac Aleksandar Naumović.  

Stručnu pomoć i podršku uklanjanju neeksplodirane mine iz korita rijeke Sane pružila je Republičke uprave civilne zaštite, koja je organizovala ronilački tim i pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice za obezbjeđivanje plovnog puta.

„Naš kombinovani tim, medicinski tim, ronilački tim i tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava ima zadatak da pregleda teren i procijeni opasnost, nakon čega će biti organizovano uništavanje mine“, kaže Dragan Kos, pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite.

Stručnjaci koji su učestvovali u vađenju zaključili su da se radi o ručno bačenoj neeksplodiranoj granati, a ne ispaljenoj iz ručnog bacača, što je jedan od uslova da se može staviti u drveni sanduk i transportovati do poligona na Manjači gdje će biti uništena.

Akciju vađenja mine organizovala je gradska civilna zaštita, iz koje apeluju na građane da više ne bacaju ovako opasna sredstva u Sanu.

„Jedan od uobičajenih zadataka, mada svaki zadatak koji se dešava i radi na vodi je za nekoliko stepeni složeniji i opasniji od zadataka koje radimo na površini”, kaže Draško Đenadija iz Civilne zaštite Grada Prijedora.

Z. S.

PrethodniU SUBOTU SPEKTAKULARNI AEROMITING
Slijedeći28.MAJA MARATON STAZAMA BRANKA ĆOPIĆA