5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

IZVIĐAČKI VIŠEBOJ “KOZARA 2022” OKUPIO VIŠE OD 250 UČESNIKA

Najnovije vijesti

U Prijedoru se danas održava tradicionalni Izviđački višeboj “Kozara 2022”, koji je okupio više od 250 izviđača iz nekoliko gradova BiH, Hrvatske i Srbije. Organizator manifestacije je prijedorski Odred izviđača “Dr Mladen Stojanović”.

Izviđači su snage odmjerili u nekoliko disciplina. Višeboj je prilika da pokažu sve ono to su do sada naučili, ali i da steknu nova prijateljstva. Kažu da su, zahvaljujući izviđaštvu, naučili mnoge vještine.

“Članica sam izviđača šest godina. Za tih šest godina naučila sam razne vještine, koje su mi pomogle u životu”, rekla je Džejna Đido, član Odreda izviđača “Zvijezda” iz Vareša.

Izviđački višeboj “Kozara” tradicionalna je aktivnost, koja je prvi put organizovana 1973. godine i trajala je sve do ratnih dešavanja na ovim prostorima. Obnovljena je 2003. godine.

“Izviđači se takmiče u određenim izviđačkim disciplinama, kao što su vezanje čvorova, signalizacija i slično. Tu su i rješavanje određenih testova, testovi iz opšteg znanja, ali i prve pomoći”, rekao je Ernest Badnjević, straješina Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora.

Na otvaranju višeboja bio je i zamjenik gradonačelnika, Žarko Kovačević. Kaže da Gradska uprava podržava sve aktivnosti i manifestacije koje promovišu vrijednosti Prijedora.

“Zahvalni smo odredu izviđača koji organizuju ovakve manifestacije. Sljedeća godina biće godina velikih jubileja za naše izviđače i bićemo tu da ih podržimo i naredne godine”, dodao je on.

B.D.