22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Izvještaj o hidrološkoj situaciji i mjerama zaštite od voda na području grada Prijedora za dan 05.06.2019.god.

Najnovije vijesti

1.Usled intenzivnih padavina u popodnevnim časovima dana 05.06.2019.godine na području Kozare došlo je do naglog rasta nivoa vodostaja rijeke  Puharske  i manjih  vodotoka  bujičnih vodotoka u naseljima Puharska , Čejreci, Brezičani  i Lamovita..

2.Intenzivne padavine  su uzrokovale pojavu velike količine   površinskih voda i ugrožavanje stambenih objekata u zoni naselja Puharska, Čejreci  Brezičana kao i u zoni  naselja Lamovita.

3. Imajući u vidu navedenu situaciju Gradonačelnik grada Prijedora je  naložio službama za zaštitu i spasavanje da izvrše uvid u stanje na terenu i preduzmu neophodne mjere zaštite od voda u ugroženim područjima.

4.Nadležne službe  a prije svega prestavnici  Teritorijalne vatrogasne jedinice, Odsjeka za civilnu zaštitu, i Odjeljenja za stambeno komunalne poslove su izvršile uvid u stanje na terenu i prema ukazanamim potrebama su preduzete neophodne  mjere zaštite od voda kao i mjere ispumpavanja vode iz stambenih i podrumskih prostorija u zoni ovih naselja.

5.Vodostaji većih vodotoka na području grada Prijedora su značajno ispod kritičnog nivoa  a intenzitet padavina prema porognostičkim modelima Republičkog hidrometeorološkog zavoda ne ukazuje na mogućnost značajnijeg rasta vodostaja većih vodotoka na području grada Prijedora.

6. Službe za zaštitu i spasavanje će u narednom periodu pratiti stanje na terenu i prema ukazanimn potrebama preduzimati potrebne mjere zaštite u područjima koja su zahvaćena poplavom.

Šef Odsjeka Dušan Vranješ