Izvorna grupa „Potkozarje“ danas je snimila video materijal u prirodnom okruženju sela Donja Dragotinja, za već završen CD. Ovaj projekat biće realizovan pod nazivom „Milošta za buduća vremena“. Vojin Bera,  tehnički rukovodilac i član grupe „Potkozarje“, smatra da će ovaj CD biti od velike koristi kako za medije tako i za muzičke akademije, muzeje, biblioteke i sve institucije koje će imati značaja od ovog originalnog zapisa.
„Naziv je simboličan, jer želimo da ovo naše izvorno potkozarsko i kozarsko pjevanje sačuvamo od zaborava, od bilo kakve komercijalizacije, da ostane u izvornom obliku i da ga sačuvamo za buduća vremena. Za mlade naraštaje, ukoliku budu željeli da nas slijede, te da imaju iz čega to pogledati i naučiti“, kaže Bera.
Izvorna grupa „Potkozarje“ postoji već 30 godina i do sada su osvajali prva mjesta i mnoga priznanja na lokalnim i republičkim takmičenjima. Grupa je desetak godina u istom sastavu i nastavili su kontinuitet postojanja, prvenstveno kroz prijateljstvo, pa i kroz pjesmu, kaže osnivač i prvak grupe „Potkozarje“ Slobodan Brdar.

– To su moje komšije, moje kolege sa kojima smo odrasli, sa kojima smo se godinama družili. U samoj početnoj fazi, nije nas put spojio, ali nikada nije kasno da se vrsni pjevači sastanu. Mi isključivo čuvamo srpsko izvorno pjevanje Kozare i Potkozarja. Ne želimo bilo kakav šund ni komercijalnu zaradu, samo želimo da prenesemo mladim generacijama kako su to pjevali njihovi pradjedovi, djedovi i očevi – rekao je Brdar.
Članovi ove grupe kažu da mlađe generacije više slušaju i pjevaju drugu vrstu muzike, ali se nadaju da će vremenom, kada dođu u zrelije godine, više pažnje posvetiti izvornom pjevanju i da će se vratiti korijenima.

KV

PrethodniDenial Ahmetović na humanitarnom koncertu za OFK „Brdo“
SlijedećiUjedinjena Srpska : BOSANSKI KULTURNI CENTAR IMA POLITIČKU POZADINU (video)