Najave iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonosmkih odnosa Bosne i Hercegovine, da bi uskoro mogao biti dozvoljen izvoz piletine i proizvoda od pilećeg mesa na tržište Evrospke unije dočekan je sa odobravanjem od strane uzgajivača peradi. Da je peredarstvo šansa za razvoj prijedorske poljoprivrede, naročito sa otvaranjem novih tržitša, prepoznali su i u Gradskoj upravi.

Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu

– Peradarstvo je sigurno razvojna šansa, pod uslovom da imaju obezbijeđeno tržište za plasman proizvoda. Otvaranje tržišta EU, koje je najavljeno za početak sledeće godine, omogućiće da se domaća piletina nađe pred evropskim kupcima, i to bi trebao biti dodatni zamah za razvoj ove poljoprivredne grane – rekao je Rade Rosić načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu.

U Prijedoru je registrovano 12 uzgajivača peradi. Grad je u protekle tri godine za podršku uzgajivačima, kroz podsticaje, izdvojio 11.000 KM, dodao je Rosić. Među onima koji planiraju da svoj prizvod plasiraju van granica BiH je i Borilsav Šujica.

Trenutnim kapacitetima na svojoj farmi godišnje uzgoji 18.000 brojlera. – Ukoliko dobijem licencu za izvoz planiram da naredne godine proširim kapacitete i udvostručim  proizvodnju na 36.000 tovnih pilića – kaže Šujica.

Ono što ovdašnji poljoprivrednici mogu da ponude, dodaje on, jeste kvalitet koji se me može naći u EU.

Z.J.

PrethodniŠAHTOVI BEZ POKLOPCA PRIJETNJA PJEŠACIMA (VIDEO)
SlijedećiUSVOJEN REBALANS BUDŽETA ZA OVU I NACRT BUDŽETA ZA IDUĆU GODINU (VIDEO)