4.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

JAČA EKOLOŠKA SVIJEST, MANJE DIVLJIH DEPONIJA

Najnovije vijesti

Ekološka svijest građana Prijedor znatno je napredovala u odnosu na prethodni period, kažu u Odsjeku za komunalne poslove i zaštitu životne sredine, naročito kada je riječ o odlaganju otpada.

Snježana Vranješ
Snježana Vranješ, samostalni stručni saradnik za zaštitu životne sredine

–  Mi smo angažovali preuzeće „Komunalne usluge“ i proširili odvoz smeća. Tako da se u  poslednje vrijeme smanjuje i broj divljih deponija. Takođe, manje je slučajeva bacanja smeća u rijeke i  vododtoke – kaže Snježana Vranješ, samostalni stručni saradnik za zaštitu životne sredine.

Ona je napomenula da se mreža za odvoz otpada stalno proširuje i da pokriva gradska i prigradska naselja, ali i seoska područja. Pored usluge odvoza smeća koja je dostupna svima, smanjenju broja divljih deponija itekao pomaže i edukacija o značaju čuvanja zdrave životne sredine, kaže Vranješeva.

– Tako, na primjer, u školama imamo ekološke sekcije. Sa edukacijom o ekologiji mora da se krene od malih nogu. Dakle, od vrtića, osnovne pa srednje škole. Sve to učinilo je da je stanej sada daleko bolje nego prije pet godina – navela je Vranješeva.

Ipak, iako je napredak značajan, probelem divljih deponije nije u potpunosti iskorijenjen. Tako je nedavno zabilježen slučaj požara na divljoj deponiji u Ulici Vuka Karadžića, što ilustruje potencijalne opasnosti nedozoljenog odlaganja otpada. Takođe, valja napomenuti da su za neodgovorne građana koji na ovaj načine žele da se riejše smeća predviđene i novčane kazne.

Z.J.

Foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!