5.8 C
Prijedor
Srijeda, 7 Decembra, 2022

JAPANSKE TREŠNJE I U PRIJEDORU (VIDEO)

Najnovije vijesti

Ispred zgrade Gradske uprave i na još nekoliko lokacija u gradu, danas su zasađene japanske trešnje, odnosno drvo sakura, simbol mira i prijateljstva. Sadnju prvog stabla ovog ukrasnog drveta obavili su gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i Jošikazu Ito, savjetnik nevladine organizacije ”Ipil ipil no kai”, koja je i donirala Prijedoru 10 japanskih trešanja.

-Japanske trešnje u Bosni i Hercegovini sadimo od 2002. godine – rekao je Jošikazu Ito, savjetnik u nevladinoj organizaciji ,,Ipil ipil no kai,,. Do sada je zasađeno više stotina stabala ovog ukrasnog drveta u Sarajevu, Banja Luci, Bihaću i drugim gradovima BiH, a riječ je, kako kaže Jošikazu, o drvetu koje je simbol mira.

 

Donacija japanskih trešanja dogovorena je ranije sa ambasadorom BiH u Japanu, Borislavom Marićem, a ova akcija se realizuje uoči obilježavanja Dana grada i proljećnog uređenja gradskih površina, rekao je gradonačelnik Milenko Đaković. On se zahvalio gostima iz Japana riječima da se, realizacijom ovog simboličnog projekta, jačaju prijateljske veze Republike Srpske i japanskog naroda.

P. Š.