Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

JAVNA OPOMENA PRED TUŽBU: BRIŠU SLOVA NA MIKROFONU I POTPISUJU „KZARSKI“ I „K.V.“

NAJNOVIJE VIJESTI

IPC „Kozarski vjesnik“ ima autorska prava nad tekstualnim, vizuelnim i audio-sadržajem koji objavljuje na svom portalu. Svako korištenje navedenog sadržaja bez dozvole vlasnika autorskih prava, podložno je tužbi. Podsjećamo, Zakonom o autorskim pravima BiH, definisano je da drugo lice može iskorištavati autorsko djelo samo s dozvolom autora, te  da za svaki oblik iskorištavanja autorskog djela od drugog lica, autoru pripada posebna naknada ili uz navođenje imena autora i izvora. Budući da su i fotografije zaštićene autorskim pravima, napominjemo da nije dozvoljeno preuzimanje fotografija sa portala „Kozarski vjesnik“, a da nije prethodno dobijena dozvola za objavu fotografije koja je u našem vlasništvu. Pojedini portali kradu intelektualno vlasništvo „Kozarskog vjesnika“ od svog osnivanja. Međutim, u posljednje vrijeme, krađom autorskih tekstova naše medijske kuće, na najgrublji način krše Zakon o autorskim i srodnim pravima BiH. Neki od najnovijih primjera su i  https://prijedor24.com/  http://prijedor24h.net/.

Naime, portal 24.com preuzima sve naše tekstove koje potpisuje inicijalima K.V. koji nemaju veze sa nazivom našeg sajta.

Kap koja je prelila čašu je naš autorski tekst o Petru Praštalu, u kojem je osoba koja radi na ovom portalu, sa fotografije izbrisala logo Televizije Prijedor koji je na mikrofonu. To pokazuje da vlasnik ovog portala ne poštuje novinarski rad i  zakonske propise. Ovo se može i vidjeti na fotografiji koju smo priložili u tekstu.

Portal Prijedor24h, takođe sve tekstove „Kozarskog vjesnika“ preuzima istog momenta kada se objave na našem sajtu. Oni nikada nisu potpisani na način kako Zakon o autorskim i srodnim pravima BiH nalaže. Ovaj portal naše tekstove potpisuje obično ili „kzarski“ ili „kozarski“.

Naš medij postoji više od pola vijeka i poznato je da se on treba potpisati  sa https://kozarski.com/ , upravo onako kako to rade Nezavisne novine, Srpskainfo i Info Prijedor.

Moramo da napomenemo da naši novinari, snimatelji i montažeri pošteno zarađuju svoju platu, a da pojedini portali zarađuju krađom intelektualnog vlasništva naše medijske kuće. Naši radnici su na terenu, a pojedini koji sjede kod kuće, samo uz pomoć računara i nekoliko klikova, kradu njihov rad iz svojih fotelja i na tome „masno“ zarađuju.

Nadamo se da će barem ovaj put biti korektni, pa i ovaj tekst „ukrasti“.

IPC „Kozarski vjesnik“