3.8 C
Prijedor
Nedjelja, 26 Marta, 2023

JAVNA RASPRAVA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVNOM OBRAZOVANJU (video)

Najnovije vijesti

U Prijedoru je danas održana prva javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, kako bi se što kvalitetnije pristupilo izradi teksta Prijedloga ovog zakona, koji će biti upućen Narodnoj skupštini RS.

Gordana Dukić, načelnik Odjeljenja za osnovno obrazovanje i vaspitanje u ministarstvu prosvjete i kulture RS kaže da se u proceduru izmjena i dopuna ovog zakona krenulo zbog odluke Ustavnog suda RS, koji je procijenio da je član 84. u stavu 6. neustavan, a odnosio se na angažovanje asistenta, ukoliko su obezbijeđena finansijska sredstva. – Smatraju da je obrazovanje dostupno svakom pod jednakim uslovima, a zna se da je osnovno obrazovanje besplatno, zato smo u ovom prijedlogu izmjena zakona brisali tu osporenu normu. Ovo je prilika da pojedine članove zakona poboljšamo jer to zahtjeva praksa, u cilju podizanja kvaliteta vaspitno-obrazovnog procesa – kaže Dukićeva.

Ona je dodala da će se korigovati i stavka o statusu centralne škole, s obzirom da se iz godine u godinu smanjuje broj učenika. Precizirano je i osnivanje privatnih škola, gdje se navodi da se ove škole osnivaju sa devet odjeljenja, gube status sa manje od sedam, a najmanji broj učenika je 15. Prijedlog ovog zakona podrazumijevaće i izmjene o obilježavanju male mature, imenovanju direktora, polaganju stručnog ispita i drugo.

Narodna skupština Republike Srpske uputila je ovaj Nacrt zakona na javnu raspravu, jer se, kako stoji u zaključku, navedenim Nacrtom zakona uređuju pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je neophodno da se najšire konsultuju zainteresovani organi i organizacije, naučne i stručne institucije.

Domaćin prve javne rasprave bila je Osnovna škola “Desanka Maksimović”. – Prisutni su bili predstavnici ministarstva, predstavnici škola sa ovog područja, te lokalne zajednice. Pokušavamo zajednički da se usaglasimo i dođemo do riješenja određenih problema, koji su evidentni kroz raniju primjenu ovog zakona – rekao je Zdravko Budimir, direktor ove škole. 

Nakon Prijedora, javne rasprave biće održanе i u ostalim gradovima širom Srpske.

M.Šodić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!