U Prijedoru je danas održana javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja mentalog zdravlja u Republici Srpskoj za period 2017 – 2027.  Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da oko 450 miliona ljudi u svijetu ima nekakav oblik mentalnih problema, među njima je i preko 40.000 registrovanih u RS. Od tog broja, 5.700 je hospitalizovano, pokazuju podaci Instituta za javno zdravstvo RS. Ova strategija je osmišljena upravo da bi se preventivno radilo na zaštiti mentalnog zdravlja.

– Pretpostavlja se da će do 2020. godine depresija biti na drugom mjestu na listi zdravstvenih problema, odmah iza kardiovaskularnih oboljenja. Sve aktivnosti koje su provedene na jačanju mentalnog zdravlja, već daju rezultate. Imamo smanjen broj hospitalizovanih, a manja je i stigmatizacija pacijenata sa mentalnim oboljenjima – rekla je Ljiljana Ivančić, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ona je dodala da se u RS u reforme na ovom polju ušlo prije 20 godina i da postoji 27 centara za mentalno zdravlje na nivou primarne zdravstvene zaštite. Nacrt ove strategije Narodna skupština RS usvojila je na prijedlog Vlade RS. Javne rasprave održane su u Trebinju, Istočnom Sarajevu i Prijedoru, a slijede rasprave u Bijeljini i Doboju.

Z.J.

foto: Giga

PrethodniBEZ POVEĆANJA POVRŠINA POD PŠENICOM (VIDEO)
SlijedećiOBAVJEŠTENJE IZ ELEKTRODISTRIBUCIJE PRIJEDOR