3.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

JAVOR: MJEŠTANI BISTRICE DA SE OBRATE NA POSEBNOJ SJEDNICI O RUDARSTVU

Najnovije vijesti

 Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da će mještani Bistrice, koji ne žele da se na području te mjesne zajednice vrši eksploatacija uglja, biti pozvani da se obrate na posebnoj sjednici Skupštine grada o rudarstvu planiranoj do kraja juna.
On je naveo da je u Bistricu otišao na poziv mještana i da, prema informacijama kojima raspolaže Gradska uprava, nema neophodne dokumentacije koja bi zadovoljila zakonsku proceduru da se započne sa eksploatacijom rude.

“Imamo sličan problem i na Bukovoj kosi, mještani su zabrinuti i mi kao grad, kao lokalna uprava, i ja kao gradonačelnik, prvo ćemo svakako biti uz naše sugrađane i ako oni procijene da nešto nije prioritet, da nešto nije za njihovu mjesnu zajednicu, grad Prijedor će svakako podržati”, rekao je Javor na sjednici Skupštine grada odgovarajući na odborničko pitanje.

On je dodao da je Grad zatražio od Ministarstva energetike i rudarstva informaciju o tome da li je firma koja je započela radove pribavila dozvole.

“Čak je i anonimno došlo više prijava inspekciji i policiji. Inspekcija je na licu mjesta, ovih dana će biti završen zapisnik, tako da ćemo iz zapisnika tačno vidjeti šta je sve od dokumentacije pribavljeno odnosno šta nedostaje”, istakao je Javor.

On je najavio da će i mještani održati još jedan sastanak i svoje zaključke dostaviti Gradskoj upravi i Skupštini grada.

“NJih ćemo pozvati kada bude ta sjednica, da se obrate svima nama, da otvorimo i to pitanje i da svi zajedno donesemo najbolju odluku kako za mještane tako i za grad Prijedor”, naveo je Javor.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske saopštilo je 10. maja da im je firma “Drvo eksport” iz Teslića podnijela zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za eksploataciju uglja u Bistrici kod Prijedora.

Ista firma zainteresovana je i za eksploataciju uglja na Bukovoj kosi kod Prijedora, za šta su u decembru prošle godine saglasnost dala tri odjeljenja Gradske uprave Prijedor, a Vlada Srpske u januaru donijela odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije. Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske u aprilu je raspisalo javni poziv za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za istraživanje uglja na tom lokalitetu. SRNA