Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

JAVOR OSUDIO VANDALSKO RUŠENJE SPOMENIKA

NAJNOVIJE VIJESTI

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je u saopštenju za javnost naveo da najoštrije osuđuje počinioca ili više njih koji su porušili spomen ploču na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora Ciglana.

“Poražavajuće je da nekome smeta ili da neko iz čiste obijesti ruši spomenike koji treba da nas podsjećaju na stradanje nevinih žrtava, u ovom slučaju riječ je o logoru koji je formiran nakon neprijateljske ofanzive na Kozari u ljeto 1942. godine.
Naime, kroz nekadašnji ustaški logor Ciglana prošlo je oko 14.500 ljudi, uglavnom su to bili starci, žene i djeca, dok su muškarci odmah sa kapije odvajani i odvođeni put Jasenovca i drugih stratišta odakle se nikada nisu vratili. Sama pomisao da je neko oskrnavio mjesto gdje su nevinim ljudima svakodnevica bili glad, neimaština i smrt, gdje se uvijek čuo dječiji plač, dovodi do toga da čovjeka obuzme velika tuga koja sa sobom nosi pitanje, šta je bio motiv ovog vandalskog čina”, naveo je Javor.

On je ovom prilikom pozvao pripadnike Policijske uprave Prijedor da počinioce ovog nedjela što prije privedu pred lice pravde.

“Nama ostaje da svi zajedno vjerujemo da su ovo samo pojedinačni slučajevi i da će u nama uvijek biti poštovanja i vječnog sjećanja na naše pretke i slavnu istoriju legendarne Kozare”, saopštio je Javor.