-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

JAVOR: POKAZAĆEMO LJUDSKOST I DOSTOJANSTVO I ODATI POČAST ZA SVE ŽRTVE

Najnovije vijesti

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da će 4. avgust 2023. godine zasigurno ostati upisan u istoriju ovog grada, jer će se ovdje obilježiti Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja” u prisustvu najvišeg rukovodstva Republike Srpske, Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

“Nama u lokalnoj zajednici i Gradskoj upravi je drago i ponosni smo što se obilježavnje održava upravo u našem gradu. Mi smo kao lokalna zajednica učinili sve, imali više sastanaka sa rukovodstvom Republike Srpske i predstavnicima iz Srbije da podignemo na viši nivo da sve ono što se očekuje prođe na najbolji mogući način, da svi ispunimo zadate zadatke”, rekao je Javor novinarima u Prijedoru.

On je naglasio da se ovdje s gorčinom u ustima priča o svemu onome što je zadesilo srpski narod u tom vremenu, da su to jako teški i jako tužni trenuci i da je “Oluja” zločin nad Srbima gdje se trajno sa ognjišta protjeralo 220.000 Srba, stradalo i nestalo oko 1.900 ljudi, a da je grad Prijedor dočekao kolonu izbjeglica.

“Poražavajuće je da je upravo kolona civila, koju su činile majke, djeca, starci, nedaleko od našeg grada, u mjestu Svodna, granatirana od strane hrvatskih aviona. Svi zajedno iz Prijedora treba da pošaljemo poruku da se nikad ne zaboravi i da se nikad nikom ne desi. Poštujemo sve žrtve, ali posebno nas vrijeđa kad s druge strane veličaju te teške trenutke, a mi ćemo ovdje pokazati i ljudskost i dostojanstvo i odati počast za sve žrtve”, zaključio je Javor.

Obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja” biće održano u Prijedoru, 4. avgusta, u 19.00 časova na Trgu majora Zorana Karlice.

www.gradprijedor.org