U Republici Srpskoj još 16 osoba pozitivno je na korona virus, što je na dnevnom nivou najviše dosad, potvrdio je ministar zdravlja Alen Šeranić. Broj zaraženih, dodaje on, se popeo na 45.

– U UKC je danas testirano 50 uzoraka, a 16 je pozitivno na virus. Devet osoba je vezano je za treći banjalučki klaster, onaj iz kojeg zasad imamo najviše oboljelih. Tri su takođe iz Banjaluke, ali su vezane za pojedinačne klastere sa istorijom putovanja ili kontakte sa osobama iz Evrope koje su bile pozitivne na virus. Imamo jednu osobu u Ribniku, jednu u Prijedoru, jednu u Kozarskoj Dubici i jednu u Bijeljini. Opet se radi o osobama koje u svojoj anamnezi imaju kontakt sa osobama koje su došle iz inostranstva – kaže Šeranić.

Dodaje da je, kad je riječ o strukturi, od ukupno 16 potvrđenih danas, deset žena i šest muškaraca.

– Među ženama, šest je srednje životne dobi, dvije mlađe i još dvije osobe starije životne dobi. Među muškarcima, pet je srednje, a jedan jedan mlađe životne dobi. Dvije žene se trenutno nalaze u UKC, gdje su bile u izolaciji, tako da će sada biti prebačene na odjel oboljelih. Dobrog su zdravstvenog stanja, što je vrlo važno – kaže Šeranić.

Dodaje da je jedna osoba u OB Prijedor i da ima srednju kliničku sluku, a jedna u OB Bijeljina, sa lakšom kliničkom slikom.

– Jedna osoba iz Banjaluke ima istoriju putovanja u Beograd, ali je nepoznatog kontakta, odnosno, ne zna se ko bi mogao da bude izvor zaraze. Jedna radi na aerodromu u BiH, pa apelujemo da osobe koje rade na graničnim prelazima moraju da imaju adekvatnu zaštitu. Jedna osoba je došla iz Austrije i prijavila je da je bila u kontaktu sa četiri osobe pozitivne na korona virus – ističe Šeranić.

Srpskainfo

Foto Vlada RS

PrethodniZAKLJUČCI GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE
SlijedećiU prodaji je novi broj “Kozarskog vjesnika”