Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

JELAČA: ODLUKA VLADE JE SKANDALOZNA

NAJNOVIJE VIJESTI

Odluka Vlade Republike Srpske o prodaji državnog kapitala u Rudnicima željezne rude /RŽR/ “LJubija” kompaniji “Izrael investment grupa” je skandalozna i pogrešna, ocijenio je danas direktor “Arselor Mitala Prijedor” Mladen Jelača.
“Zatečeni smo i neugodno iznenađeni skandaloznom odlukom Vlade Republike Srpske, koju smatramo pogrešnom. Kao vodeći svjetski proizvođač čelika, koji se već 13 godina uspješno bavi rudarstvom na prostoru prijedorske regije, tvrdimo da je prihvaćena ponuda bazirana na neosnovanim i nerealnim činjenicama”, navodi se u saopštenju direktora “Arselor Mitala Prijedor”.

Prema njegovim riječima, ponude nisu bile podvrgnute adekvatnoj analizi, niti su uvaženi kredibilitet i reference samih ponuđača.

“Uvažavajući dosadašnji rad i ostvarene poslovne rezultate, ponudili smo ozbiljnost i kontinuitet u rudarstvu prijedorske regije i odgovorno stali iza toga, kao i svaki put do sada. Nažalost, ubijeđeni smo da prihvatanje konkurentske ponude ne donosi kontinuiran i dugoročan razvoj, niti doprinosi prosperitetu proizvodnje željezne rude, što temeljimo na sazananjima i analizama drugog ponuđača”, navodi se u saopštenju.

Jelača smatra da bi ovakva odluka Vlade mogla imati dalekosežne negativne posljedice, kako na grad Prijedor, tako i na Republiku Srpsku.

“Ovim putem pozivamo sve sudionike koji treba da donesu konačnu odluku, da uzmu u obzir sve potrebne činjenice i trezveno razmisle o svim aspektima i posljedicama ovakve odluke Vlade Republike Srpske”, ističe Jelača.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je Vlada Republike Srpske danas donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija RŽR “LJubija” kompaniji “Izrael investment grupa” za 92 miliona KM i da će odluku na predstojećoj sjednici razmatrati Narodna skupština Republike Srpske.

“Vlada Republike Srpske odlučila je da na bazi dvije ranije ponude za kupovinu akcija `LJubije`, koje su dostavile `Izrael investment grupa` i `Arselor Mital`, prihvati ponudu izraelske kompanije kao neuporedivo bolju”, pojasnio je Đokić.

izvor: Srna

foto: Arhiva