Nakon berbe kukuruza, počele su pripreme za jesenju sjetvu pšenice i ostalih strnih žita. Kako bi sljedeće godine poljoprivrednici bili zadovoljni prinosom, neophodno je na pravi način pripremiti zemljište.

Danijel Egić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, poljoprivrednicima savjetuje da sačekaju pad temperature, pa da onda krenu sa sjetvom. – Naš savjet je da se optimalni rokovi poštuju kao i potrebna količina sjemena. Ali, ipak da poljoprivrednici sačekaju pad temperature, jer trenutne temperature do 27 stepeni nikako ne odgovaraju stranim žitima, zato bolje da sačekaju da prođe ovaj talas visokih temperatura i da onda pristupe sjetvi – pojasnio je Egić.

Na prijedorskoj regiji planirano je da se ove jeseni zasije oko 6.500 hektara strnih žita. Pšenica je najzastupljenija kultura, zatim ječam i tritikal, te zob i raž.  – Do sada nije posijano ni 30 odsto površina. Razlozi su različiti. Na pojedinim dijelovima prijedorske regije je izražen nedostatak vlage, duže vrijeme nije bilo padavina. Dok na drugim djelovima ima dovoljno vlage, ali poljoprivredni proizvođači zbog protekle sezone, kasne sa sjetvom – dodao je on.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i iduće godine će iz agrarnog budžeta podržati proizvodnju pšenice, pa će umjesto 200 KM podsticaji iznositi 300 KM po hektaru. Proizvođačima pšenice i dalje će biti na raspolaganju regresirani dizel za proljećne i jesenje sjetvene radove, sredstva za kapitalne investicije, kao i sredstva za osiguranje proizvodnje.

M.Šodić

PrethodniOktobarsko darivanje krvi u organizaciji Crvenog krsta
SlijedećiODBORNIK SDA U PORODIČNOM BIZNISU UZGOJA I PRERADE POVRĆA I VOĆA