12.8 C
Prijedor
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

JUTROGOŠTA BILA DOMAĆIN SMOTRE SRPSKOG IZVORNOG PJEVANJA (video)

Najnovije vijesti

Proteklog vikenda u Jutrogošti, održana je tradicionalna Smotra srpskog izvornog pjevanja Kozare i Knešpolja „Oj djevojko, draga dušo moja“. Svi ljubitelji izvorne pjesme imali su priliku da uživaju u nastupu brojnih izvornih grupa sa područja prijedorske regije.

Smotru srpskog izvornog pjevanja Kozare i Knešpolja, 22. po redu, otvorio je Rajko Srdić, predsjednik Udruženja Kozarčana u Beogradu, a prije svega ljubitelj izvorne pjesme. – Ovo pjevaju samo mještani sela sa Kozare, srpski narod. Inače, kada siđu u grad prvo zaborave pjesmu. Fino je da ovako nešto postoji. Samo manje je naroda, manje je mogućnosti, ali hvala onima koji se trude da ovo bude tradicija – rekao je Srdić.

Mještani Jutrogošte, koja je prepoznatljiva po izvornom pjevanju, nastoje sačuvati svoj identitet kroz ovu manifestaciju. Milan Pilipović, koji je odrastao i živi u ovom selu, nosi najljepše uspomene kada je ovdje živjelo puno više stanovnika. – Ovo nas što je ostalo nastoji na sve moguće načine da održi tradiciju, svoj identitet i pjesmu Potkozarja. Nekada je Jutrogošta bila rasadnik dobrih pjevača, a sad nažalost sve nas manje ima – prisjeća se Pilipović.

Za brojne učesnike bila je ovo prilika da se predstave najbolje što mogu. Kako učesnici domaćini, tako i brojni gosti koji su došli iz okolnih mjesta. Drago Vila iz izvorne grupe „Tamburica“ iz Jutrogošte, nada se da će izvorna pjesma opstati. – To je prvo okupljanje na području grada Prijedora, kad izuzmem Moštanicu, ona je možda prije nas krenula, a mi smo to slijedili. Mislim da smo se održali i mislim da ćemo ovu krizu preživjeti – kaže Vila. Na ovu Smotru, uvijek se rado odazove i Mirko Borisević iz Knežice sa svojom izvornom grupom. – Pjevaćemo dok mognemo i dok bude srca da se ovdje pjeva, da se igra, da se veseli, da se naše Potkozarje prikaže i predstavi cijelom svijetu – dodaje Borisević.

Na Smotri u Jutrogošti, prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika, Aleksandar Miljuš. – Ljetna pozornica u sklopu „Prijedorskog ljeta kulture“ širi se i dalje, intenzivne su manifestacije. Ovo je jedna od najznačajnijih manifestacija po pitanju izvornog pjevanja – rekao je Miljuš.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Jutrogošta, Bojan Milašinović zadovoljan je ovogodišnjim odzivom učesnika. – Ova manifestacija mnogo znači za naše selo. okupljanje naroda i očuvanje tradicije srpskog izvornog pjevanja Kozare i Knešpolja – rekao je Milašinović.

Smotri je prethodilo polaganje vijenaca na spomen-obilježje za 29 boraca Otadžbinskog rata iz ovog sela. Organizatori manifestacije kažu da će se truditi da nastave sa održavanjem tradicionalne Smotre srpskog izvornog pjevanja Kozare i Knešpolja. Nadaju se da će posjećenost biti veća, kao što je to bilo i proteklih godina.

V.Gavranović