4.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

KAKO DO BOLJE CIRKULACIJE

Najnovije vijesti

Krećite se kad god je moguće

Konstantno stajanje u mjestu ili sjedenje pogoršava lošu cirkulaciju. Kretanjem, mišićnim radom podstičemo i potisak zidova venskih krvnih sudova u ekstremitetima. Odaberite Vama odgovarajući sport – plivanje, biciklizam ili hodanje.

Obratite pažnju na odjeću i obuću koju nosite

Previše tijesna odeća i obuća fizički otežava normalnu cirkulaciju. Vodimo računa i o visini potpetica, jer i previsoke i preniske mogu da pojačaju bol i pogoršaju postojeće otoke nogu.

Trudite se da postignete Vašu idealnu tjelesnu težinu

Prekomjerna tjelesna težina je teret kako za mišićno koštani sistem tako i za vensku cirkulaciju. Otklonite zatvor, hranite se lagano i pijte dovoljno tečnosti.

Blaga masaža

Kada težina i bol postanu nepodnošljivi slobodno upotrebimo neku kremu ili gel koji prijatno hladi za laganu masažu. Pokreti treba da su uvijek usmjereni od dole prema gore, odnosno prema srcu. Pored brzog olakšanja na ovaj način stimulišemo i mikrocirkulaciju i bolju prokrvljenost tkiva.

Izbjegavajte toplotu

Usled dejstva toplote dolazi do proširenja krvnih sudova, zato nam noge češće otiču ljeti. Sunčanje, tople kupke, saune, depilacija toplim voskom i upotreba električnih pokrivača nepovoljno djeluju na vensku cirkulaciju.

Učinite nešto i tokom spavanja

Dok odmarate i sjedite u omiljenoj fotelji podignite noge na tabure, a kad ležite ili spavate podmetnite savijeno ćebe pod potkolenicu. Na ovaj način nam gravitacija pomaže u venskoj cirkulaciji i oticanju tečnosti.

izvor: kucnilekar

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!