-4.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

KAKO KOD KUĆE NAPRAVITI DETERDŽENT ZA VEŠ (VIDEO)

Najnovije vijesti

Nezadovoljni ste praškom za veš kojeg kupujete? Ili ste ekološki osviješteni i zabrinjavaju vas štetne hemikalije u tvorničkom prašku za veš?

Djeca vam dobijaju alergije na koži? Možda je vrijeme da isprobate svoj vlastiti deterdžent za veš.

Vrlo ga je lako napraviti, a sastojke možete nabaviti u gotovo svakoj apoteci. Mnogo je jeftiniji od komercijalnih prašaka, uštedit ćete barem stotinjak maraka godišnje, a ne šteti okolini niti vašoj mašini za veš.

Što je najvažnije, pere bolje od bilo koje marke deterdženta prisutne na našem tržištu. Nakon njega vam čak neće biti potreban ni omekšivač.

Za tri litre deterdženta potrebno vam je:

3 l destilovane vode, a može i obična voda iz česme.

4 kašike sode bikarbone, (dostupna je u apotekama i bolje snabdjevenim prodavnicama)

50 g sapuna, (najbolje je koristiti sapun za pranje veša kojeg isto tako ima u bolje snabdjevenim prodavnicama, jer on najkvalitetnije pere ali dobar je i bilo kakav drugi sapun).

i neko esencijalno ulje po želji (zbog mirisa).

Sapun naribajte i zajedno s ostalim sastojcima dodajte u vruću, destilovanu ili običnu  vodu. Povremeno miješati i dok se sve ne rastopi.

Nakon što se smjesa ohladi ulijte je u neku plastičnu flašu koju ste sami odabrali za tu namjenu.

Nemojte prašak predugo ostaviti da se hladi bez mješanja, jer bi se mogao zgusnuti. Prije upotrebe ovog tečnog deterdženta, malo ga promućkajte. Dozirajte ga jednako kao i komercijalne deterdžente.

Pogledajte video:

izvor: topshop