6.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

KAKO UKLONITI FIBROME ILI BRADAVICE SA KOŽE

Najnovije vijesti

Šta su fibromi?

Fibromi su dobroćudne izrasline na koži koje su prema defeniciji zapravo benigni tumori vezivnog tkiva. Na koži izgledaju kao maleni mekani čvorići, papulice na peteljci iznad razine kože – veličine od nekoliko mm pa do centrimetra u promjeru. Obično su boja kože, ali mogu biti i svijetlo pigmentirani. Promjene nisu zloćudne, ali ih je tokom života sve više, radi čega se vide i predstavljaju estetski problem.

Najčešće nastaju u srednjoj životnoj dobi i na mjestima gdje se koža tare pa su stoga najčešće na vratu, pazusima, preponama, ispod dojki, po trbuhu, kapcima ali se mogu pojedinačno javiti i na drugim mjestima. Zapravo, skoro svaki čovjek ima barem jedan fibrom na koži tako da ova pojava nije rijetka.

Njihov broj i veličina se povećava s godinama. Nije poznat uzrok njihovog nastanka, no naslijeđe i debljina su bitni čimbenici u njihovu razvoju.

KAKO KORISTITI JABUČNI OCAT ZA UKLANJANJE FIBROMA

Smatra se, da je jabučno sirće jedan od najdjelotvorniji kućnih lijekova. Može se koristiti za liječenje različitih zdravstvenih stanja, a uklanjanje fibroma je jedan od njih, zahvaljujući svojoj kiselosti. Zapamtite, nikad ne smijete koristiti jabučno sirće za uklanjanje fibroma oko kapaka, jer može izritirat vaše oči.

Ova metoda djeluje kod većine ljudi… Evo kako

Pažljivo operite područje oko fibroma koristeći vodu i blagi sapun. Fibrom se prvi put može namakati u vodi 15 min (odnosno može se na njemu držati vata natopljena vodom). Posušite. Natopite komadić vate jabučnim sirćetom i iscjedite višak. Položite pamuk izravno na fibrom te ga osigurajte flasterom ili zavojem, da budete sigurni da će ostati na mjestu. Ostavite ga 15 minuta pa isperite vodom.

Ponoviti postupak 3 puta na dan, nekoliko dana ili više ako je potrebno ( ne treba više namakati tj trljati fibrom prije sirćeta).

Fibrom bi prvo trebao dosta potamniti, nastat će krastica, zatim će se osušiti i na kraju sve otpasti. Ovisno o veličini fibroma tj. koliko je on duboko u koži, nastati će malo oštećenje (ožiljak) i on se maže nevenovom masti ili aloe vera gelom. Ako fibrom nije duboko u koži ožiljak ne bi uopšte trebao ostati.

izvor: porodica.ba