Ljepota ručnih radova uvijek ima svoje poštovaoce, a među rijetkima koji ih stvaraju je Prijedorčanka, Milada Malenčić. Za ovu ponosnu majku blizanaca, igla i konac su predah u svakodnevnim obavezama. 

Kada djevojčice spremi na spavanje, tada nastaju njeni unikati. Kako kaže, nema perioda u njenom životu, kada nije vezla. Ručni rad voli, jer nikada ne izlazi iz mode. Spoj klasičnog i modernog.

“Prošla godina nas je zatvorila u kuće, a zahvaljujući vezu, ja sam ostala smirena. Vjerujte mi na riječ. U tom periodu, kada sam bila u drugom stanju, uz vez sam prekratila sebi dane i mojim djevojčicama izradila nešto lijepo, što će im ostati za sva vremena. Sada su nam naše bebe prioritet, a vez je onako usputno i sa ljubavlju”, priča ona.

Ko hoće, taj može da nauči. Tako je i Milada učila od drugih. I sama je eksperimentisala, a onda je put odveo do Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Dr Mladen Stojanović”.

“Mnogo toga sam naučila od žena u društvu, prepoznaće se one svakako, kada budu čitale ovu priču. Jednom prilikom, dobile smo pregršt marama, koje je trebalo izvesti. Malo ko je od mlađih žena to znao, tako da su aktivirale nas koje smo se već bavile vezom. Okupile smo se u prostorijama društva i krenule polako. Mnogo sam savjeta dobila od njih. Bio je dogovor da ćemo raditi i nešto zahtjevnije, ali nam je pandemija promjenila planove”, dodaje naša sagovornica.

Nema kuće u Miladinoj bližoj okolini, koju ne krasi njen ručno vezeni rad. Savladala je ona i neke dodatne tehnike. Najviše voli da veze jastučnice. Velike i male. Radi, takozvani, puni vez, za šta je potrebno mnogo vremena i truda.

“Jastučnice posebno volim da izrađujem. Treba zaista vremena, kad kažem 12 do 15 sati, tu prvenstveno mislim na rad sa iglom. Puno vremena treba za ocrtavanje šeme, pripremu platna i usklađivanje boja. Sve mora da ima smisao i da se lijepo uklapa”, nastavlja svoju priču Milada.

Ima veliku podršku svoje porodice, a raduje je što se dosta mladih interesuje za vez i što zna neke osnove. Svima koji žele da nauče nešto više, željna je da pomogne. Onima koji u vezu vide ljepotu i način opuštanja poručuje da se odmah prepuste u ovu avanturu.

M. Šodić

PrethodniUG “DON”: EDUKACIJA MLADIH O NADLEŽNOSTI JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE
SlijedećiIZMEĐU PSOVKE I CRVENOG RUŽA, BIRAM OVO DRUGO