U Prijedoru će sutra biti obilježeno 25 godina od prve odbrane grada u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica pozvala je sve građane da se odazovu.

“Mi smo do sada obilježavali, a sada treba da slavimo, jer je to datum kada je Prijedor prvi put odbranjen. Napad na Prijedor dogodio se ponovo 13. oktobra 1995. i, zahvaljujući jedinicama Vojske Republike Srpske i policije grad je odbranjen”, rekla je Karlica.

Ona je istakla da su se ove godine u obilježavanje i proslavu 30. maja, Dana odbrane Prijedora, uključile i Boračka organizacija grada i Udruženje djece poginulih boraca “Nasljeđe” Prijedor.

“Mi smo zaista bili žrtve i u prošlom ratu. Nismo željeli ovaj rat i dosta činjenica postoji za to. Međutim, bili smo napadnuti, odbranili se. Ne stojimo ni iza koga ko je činio zločine prema drugom narodu, ali ono što je bilo u odbrani, bilo je časno”, istakla je Karlica, koja je i predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 30. maja.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević podsjetio je da su 30. maja 1992. godine jedinice Vojske i MUP-a Republike Srpske odbranile Prijedor od napada paravojnih formacija muslimanskih i hrvatskih snaga na području ovog grada.

“Pozivamo sve građane da prisustvom uveličaju ovaj skup. Vjerujem da ćemo prisustvom obilježavanju ovog datuma zahvaliti žrtvama poginulim tog dana za odrbanu ovog grada”, rekao je Predojević.

Predsjednik Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe” Prijedor Zlatko Ritan rekao je da na dan odbrane grada ne treba da se okupljaju samo boračke kategorije, već da cijeli grad treba da mirnom šetnjom oda počast ljudima koji su položili život 30. maja 1992. godine, i to na način da “ne bodemo oči bilo kome drugom”.

“Želim da se ogradim od bilo kakvih stvari koje su se dešavale loše nakon tog datuma i ne želim da stojim iza bilo koga ko je učinio bilo kakvo zlo u ime mog naroda, ali želim da znam kako je počeo ovaj rat, zbog čega su se desile žrtve i ko su prve žrtve”, naglasio je Ritan.

Za 10.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca ispred spomen-ploče u zgradi Policijske uprave Prijedor, a potom šetnja ulicama grada do centralnog spomenika “Za krst časni”, gdje će biti položeni vijenci, služen parastos i održani govori.

Za 11.30 časova najavljeno je prikazivanje filma “Pamjatnik nahoda” u Pozorištu Prijedor, gdje će u 20.00 časova biti održan i koncert etno-grupe “Trag” iz Banjaluke.

izvor: Srna

foto: Arhiva

PrethodniŠALJITE FOTOGRAFIJU NA KONKURS “FOTO SEDMICE” – TEMA “PORTRET”
SlijedećiUČENICI OŠ „DESANKA MAKSIMOVIĆ“ NAJBOLJI U POZNAVANJU POTROŠAČKIH PRAVA (VIDEO)