18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

KAZNE I ZA KUPCE BEZ FISKALNOG RAČUNA

Najnovije vijesti

Nakon skoro devet godina primjene, Zakon o fiskalnim kasama i dalje mnogi ne poštuju. Zbog toga su inspektori Poreske uprave RS, Područni centar Prijedor, tokom ove godine od 483 kontrole evidentiranja prometa posredstvom fiskalnih kasa, u 181 slučaju izdali prekršajni nalog, sa ukupnom kaznom od skoro 144.000 KM.

milenko-puzigaca
Milenko Puzigaća, pomoćnik direktora PU RS za Područni cenatar Prijedor

Pomoćnik direktora PU RS za Područni cenatar Prijedor, Milenko Puzigaća, kaže da je izrečeno i 65 mjera obustavljanja djelatnosti na 15 dana i više.

– Kontrole izdavanja fiskalnih računa nastavljamo i dalje i od sada ćemo kažnjavati i potrošače, odnosno kupce koji ne posjeduju fiskalne račune za kupljenu robu – poručuje Puzigaća.

Kupci koje inspektori zateknu bez računa u krugu od 20 metara od mjesta kupovine biće kažanjeni sa 50 KM. Zbog istog prekršaja preduzetnici se kažnjavaju sa 500 KM, a pravna lica sa 2.000 KM.

fiskalni-racun

Iz Poreske uprave pozivaju građane da kada ne dobiju fiskalni račun to prijave pomoću mejla ili broja telefona koji se nalaze na sajtu Poreske uprave.

S druge strane, u prijedorskoj PU zadovoljni su poštovanjem Zakon o porezu na nepokretnosti. U prošle četiri godine za ove poreze obračunato je 8.694.867 KM, od čega je naplaćeno 7.031.497 KM ili 81 odsto.

U PU očekuju da će se ovaj procenat naplate prihoda, koji su značajni jer idu direktno u gradski budžet, do kraja godine uvećati. Od 30.000 poreskih obveznika na području regije Prijedor, svake godine se u PU vrati oko 4.500 računa, pretežno sa adresa Prijedorčana koji borave i rade u inostranstvu.

– To je 17 odsto od ukupnog broja štampanih računa i to je najveći procenat vraćenih računa na nivou cele RS, i predstavlja veliki problem u postupcima naplate – tvrdi Puzigaća.

Račune plaćaju tokom odmora

Računi za porez na nepokretnosti koji se vrate u Poresku upravu Prijedor budu postavljeni na oglasnu ploču.

– Većina prijedorskih gastarbajtera porez platćaju tokom letnjog ili zimskog dolaska – kažu u Poreskoj upravi.
EuroBlic