Ambrozija u velikoj mjeri narušava zdravlјe, s toga su zakonom propisane kazne za neuklanjanje ove korove bilјke sa javnih i privatnih zelenih površina. Nadležne inspekcije i Komunalna policija, ovih dana,  vrše nadzor zelenih površina u ruralnom i gradskom području.

Pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena. Ako se pravilno ne uklanja sa zelenih površina, brzo se širi i dodatno ugrožava zdravlјe velikog broja lјudi. Svi građani na privatnim posjedima imaju obavezu da uklanjaju ovu korovu bilјku, riječi su načelnika Odjelјenja za privredu i polјoprivredu, Rade Rosića.

Rade Rosić, načelnik Odjelјenja za privredu i polјoprivredu

-Građani bi trebalo da uklanjaju ambroziju, da redovno održavaju sve travnate površine, zasade i usjeve. U Odsjeku za inspekcijske poslove polјoprivredni inspektor vrši redovno nadzor  i u toku godine oni propišu naloge za 200 hektara zemlјe, kako bi  korisnici zemlјišta uklonili korov – rekao je Rosić.

Odlukom Vlade Republike Srpske o suzbijanju i uništavanju korova ambrozije propisane su kazne za pravna lica od 5.000 maraka i za fizička lica kazne su od 7.000 maraka.

I.P.

PrethodniU petak i subotu – ”Dragotinjske večeri” (video)
SlijedećiDobar rod šljive u voćnjaku Nove Kuzmana (video)