Pravo na zdravstvenu zaštitu je pravo svakog čovjeka, sa ovom idejom je obilježen 7. april, Svjetski dan zdravlja. Nažalost, iskustva iz prakse pokazuju da bi građani Prijedora mogli i češće da odu kod ljekara.

Dr Maja Dragojević Stojić, internista-kardiolog, kaže da pacijenti sve manje obraćaju pažnju na zdravlje, te da je sve više onih koji puše, koji se hrane nezdravo i žive sa povećanim nivom stresa.  Preporuke struke, na globalnom nivou su sljedeće. – Mi svake godine imamo kardiološke kongrese. I na njima se akcenat stavlja upravo na to da pacijenti koriste razne principe dijeta, da budu fizički aktivni. Da redovno kontrolišu laboratorijske nalaze i da periodično dolaze na kontrole kod ljekara – rekla je dr Dragojević Stojić.

Ona navodi da se ljekari i u primarnoj i u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti trude da pacijentima daju prave savjete, zakazuju redovne kontrole i da tako utiču na njihovo zdravlje i da djeluju preventivno. Ipak, često se dešava da pacijenti problem ne shvate ozbiljno, sve dok se ne dese komplikacije koje mogu ostaviti značajne posljedice. Ima i onih koji iako znaju da imaju neku bolest, ne žele da se pridržavaju uputa ljekara.

– Imali smo primjer jednog mlađeg pacijenta koji je znao da ima problem sa povišenim krvnim pritiskom. Čak je redovno zapisivao te parametre. Ali, nije nam dolazio i javio se tek kad je doživio srčani udar. I to su već stanja kad imamo komplikacije i kad je kvalitet života slabiji – pojašnjava dr Dragojević Stojić.

U cijeloj priči, najvažnije su promjene u načinu življenja, koje mogu da znače mnogo kad je u pitanju prevencija. Zdravija ishrana, fizička aktivnost, izbjegavanje pušenja i poštovanje savjeta ljekara su koraci koji mogu značajno da podignu kvalitet života.

Z.J.

 

PrethodniIz Švicarske prijedorskoj bolnici stigla 24 kreveta
SlijedećiŽRK „MIRA“ Prijedorčanke nadigrale „Jedinstvo“