Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

KLJUČ ZDRAVLJA Zdraviji stil života i poštovanje savjeta ljekara

NAJNOVIJE VIJESTI

Pravo na zdravstvenu zaštitu je pravo svakog čovjeka, sa ovom idejom je obilježen 7. april, Svjetski dan zdravlja. Nažalost, iskustva iz prakse pokazuju da bi građani Prijedora mogli i češće da odu kod ljekara.

Dr Maja Dragojević Stojić, internista-kardiolog, kaže da pacijenti sve manje obraćaju pažnju na zdravlje, te da je sve više onih koji puše, koji se hrane nezdravo i žive sa povećanim nivom stresa.  Preporuke struke, na globalnom nivou su sljedeće. – Mi svake godine imamo kardiološke kongrese. I na njima se akcenat stavlja upravo na to da pacijenti koriste razne principe dijeta, da budu fizički aktivni. Da redovno kontrolišu laboratorijske nalaze i da periodično dolaze na kontrole kod ljekara – rekla je dr Dragojević Stojić.

Ona navodi da se ljekari i u primarnoj i u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti trude da pacijentima daju prave savjete, zakazuju redovne kontrole i da tako utiču na njihovo zdravlje i da djeluju preventivno. Ipak, često se dešava da pacijenti problem ne shvate ozbiljno, sve dok se ne dese komplikacije koje mogu ostaviti značajne posljedice. Ima i onih koji iako znaju da imaju neku bolest, ne žele da se pridržavaju uputa ljekara.

– Imali smo primjer jednog mlađeg pacijenta koji je znao da ima problem sa povišenim krvnim pritiskom. Čak je redovno zapisivao te parametre. Ali, nije nam dolazio i javio se tek kad je doživio srčani udar. I to su već stanja kad imamo komplikacije i kad je kvalitet života slabiji – pojašnjava dr Dragojević Stojić.

U cijeloj priči, najvažnije su promjene u načinu življenja, koje mogu da znače mnogo kad je u pitanju prevencija. Zdravija ishrana, fizička aktivnost, izbjegavanje pušenja i poštovanje savjeta ljekara su koraci koji mogu značajno da podignu kvalitet života.

Z.J.