3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

Knjiga ,,Urnebesna fizika” oduševila prijedorske osnovce (video)

Najnovije vijesti

U okviru obilježavanja Dana i Slave Narodne biblioteke ,,Ćirilo i Metodije”, u Gradskoj čitaonici promovisana je knjiga “Urnebesna fizika”, autora Svetislava Paunovića, Branka Stevanovića i Igora Kolarova. Pred mnogobrojnim učenicima, šestih i sedmih razreda prijedorskih osnovnih škola, na interesantan način, predstavljeni su eksperimenti i trikovi. Ivona Trmošljanin, učenica OŠ “Desanka Maksimović”, kaže da je kroz ilustrovanu knjigu lakše shvatiti fiziku i da je moguće zavoljeti je na pravi način.

-U našim udžbenicima postoje pojmovi koji se moraju objašnjavati, međutim, u ovoj knjizi pojmovi su primjereni mom uzrastu i sve je jednostavnije – objašnjava Ivona Trmošljanin.

Branko Stevanović, jedan od autora knjige, kaže da je u knjizi obilje humora, anegdota i neobičnih situacija iz života čuvenih naučnika.

– Metodičku stranu knjige radio je profesor Paunović, Igor Kolarov je bio zadužen za razigravanje i za dosetke, tu je već prepoznatljiv njegov stil, a ja sam na kraju uspeo da variram i povežem te dve krajnosti. Napravili smo knjigu koja je u Srbiji doživela deset izdanja u tiražu od 23.000 primeraka i neprestano je u samom vrhu izdanja za decu – kaže Stevanović.

Knjiga je nagrađena nagradom “Neven” u oblasti popularne nauke. Jedno izdanje “Urnebesne fizike” objavljeno je u Makedoniji u hiljadu primjeraka na makedonskom jeziku. Knjiga je sa velikim zadovoljstvom prihvaćena i od strane nastavnika fizike kao i od raznih udruženja fizičara.

-Jedan zaista veliki trud u kojem su učestvovale četiri generacije: tri pisaca i jedna generacija ilustratora. Mislim da je ovo prava stvar za mnoge generacije mladih čitalaca – rekao je Stevanović.

Nakon promocije ove knjige, u Gradskoj čitaonici, sutra slijedi promocija romana “Luzitanija”, autora Dejana Atanackovića, dobitnika NIN-ove nagrade za 2017. godinu.

I.Pekarić