Reagujući na, kako je rekao, neistinite navode koje je objavio jedan prijedorski portal, direktor “Toplane” Zoran Knežević sazvao je danas vanrednu konferenciju za novinare na kojoj se, između ostalog, osvrnuo na tvrdnje iznesene na posljednjoj sjednici Skupštine grada Prijedora za koje ističe da nisu tačne.

Sa dnevnog reda, prošle sedmice, povučen je prijedlog odluke o odobravanju 1.250.000 KM subvencije prijedorskoj “Toplani”. To je, po riječima Kneževića, popraćeno raspravom tokom koje je iznesen niz netačnih tvrdnji u vezi sa poslovanjem ovog preduzeća i kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od sedam miliona evra.

– Na pomenutoj sjednici posebno me iznenadila konstatacija predsjednika Skupštine grada Prijedora u kojoj je rečeno da “Toplana” i ja, kao njen predstavnik, ne poštujemo rad Skupštine i njene organe, što apsolutno nije tačno. Takođe je netačno da rata kredita iznosi 1.140.901 KM, a ne 1.250.000 KM koliko je tražila “Toplana”. Prema izjavama pojedinaca, razlika od nekih 110.000 KM, potencijalno se koristi u neke druge namjene, što nije tačno – rekao je Knežević novinarima.

Netačan je podatak o grejs periodu navedenog kredita od četiri godine, te da se odlukom koja je bila tema same Skupštine, povećava izloženost Grada po garancijama, tvrdi direktor Toplane. Nije istina ni da je Grad isključivo i samo garant po ovom kreditu, niti da je tek tako moguće grad alternativno grijati na struju.

Pisanje portala po kojem Toplana ostvaruje prihod od pet miliona KM te da je u mogućnosti da samostalno finansira sve kreditne obaveze, između ostalog otplatu kredita prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj, nije tačno, naglašava Knežević. On napominje da bez pomoći Grada nije moguće izvršiti plaćanje svih kreditnih obaveza ni prema Investiciono-razvojnoj, ni prema Evropskoj banci.

– Veoma pogrešan je navod da je “Toplana” tenderskim postupcima kroz javne nabavke za drvnu sječku ostavila mogućnost nabavke sječke po duplo većim cijenama od tržišnih, konkretno je navedena cijena od 185 KM po toni, što je apsolutno netačno – rekao je on.

Knežević očekuje da će na sledećem skupštinskom zasjedanju, kada ponovo na dnevnom redu bude “Toplana”, imati priliku da iznese svoje argumente. On je izrazio uvjerenje da, kako je rekao, paušalne i netačne tvrdnje izrečene po pitanju trivijalne tačke dnevnog reda koja je godinama unazad rješavana u korist “Toplane”, nisu posljedica politikanstva nego nepoznavanja same materije od strane novog skupštinskog saziva. On je građanima poručio da posljednja dešavanja neće uticati na grijanje i završetak tekuće grejne sezone.

D.S.