3.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

Književna nagrada “Šušnjar” dodijeljena Mirku Vukoviću

Najnovije vijesti

Književna nagrada “Šušnjar” za 2023. godinu dodijeljena je književniku Mirku Vukoviću za roman “Šipak iz Prebilovaca”.

Ova književna nagrada dodjeljuje se u okviru Književnih susreta “Šušnjar”, koji su dio programa obilježavanja i memorijalizacije genocida nad Srbima i Jevrejima pobijenih od režima Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine u okolini Sanskog Mosta.

Vukovićev roman je najvećim dijelom posvećen pokolju u Prebilovcima, zločinu koji se u ovom hercegovačkom mjestu dogodio između 6. i 11. avgusta 1941. godine kada su ustaše pobile 826 Srba.

Odluku o dodjeli nagrade jednoglasno je donio stručni žiri u sastavu Ranko Preradović – predsjednik, te Goran Dakić i Nina Govedar – članovi, koji je u obrazloženju naveo da je Vuković više nego vješt pripovjedački strateg, saopšteno je iz Organizacionog odbora Književnih susreta “Šušnjar 2023”.

“Vuković kosti sopstvene intimne priče spušta u jamu u kojoj počivaju kosti prebilovačkih mučenika i sopstveno sjećanje ugrađuje u kolektivno pamćenje”, naveo je žiri.

Vuković je objavio je 12 knjiga za odrasle, jednu zvučnu knjigu pjesama, četiri knjige pjesama za djecu i mlade, knjigu novinskih kolumni, dvije knjige kritika i polemika i jednu knjigu proznih zapisa, prenosi “Srna”.

Nagrada će dobitniku biti uručena na književnoj svečeri “Šušnjar 2023” koja se tradicionalno održava 1. avgusta u Oštroj Luci.

Književni susreti “Šušnjar” sa prekidima se održavaju od 1975. godine, prvobitno u mjestu Šušnjar kod Sanskog Mosta, a nakon posljednjeg rata u Oštroj Luci.

Nagrada “Šušnjar” dodjeljuje se afirmisanom piscu svih književnih rodova i vrsta, koji stvara u duhu srpske književne tradicije i jezika, njeguje kulturno nasljeđe i srpsku duhovnost, podstiče plemenita i patriotska osjećanja.Nezavisne novine