Banjalučka književnica Tanja Stupar Trifunović promovisala je u Prijedoru četiri knjige poezije i proze, na književnoj večeri u organizaciji Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“.

– Prošlo je nekoliko godina otkako sam bila u Prijedoru, a u međuvremenu se sabralo više knjiga. Zato smo ovo veče formulisali kao razgovor sa čitaocima, uz osvrt na dva moja romana: „Satovi u majčinoj sobi“ i „Otkako sam kupila labuda“. Tu je i izbor poezije „Mjesta gdje počinje sve ispočetka“ te knjiga poezije „Razmnožavanje domaćih životinja“, za koju sam dobila Nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“ – rekla je Stupar Trifunovićeva.

Dodaje da ne bježi od toga da u poeziji bude narativna, da priča priču kroz junake u svojim pjesmama. To joj je, kaže, blisko a s druge strane ne bježi ni od toga da u romanima i proznom tekstu iskaže lirski momenat.

– Ne bježim od tog pjesničkog nerva ni u svom proznom radu. Dugo sam se kolebala da li uopšte da se usudim unijeti to u prozu. Na kraju sam pomirila te dvije stvari u sebi, da i u poeziji i prozi slijedim svoj stil i unutrašnji glas, da poezija sadrži nešto od narativnog i da proza sadrži poetski momenat. Sudeći po reakcijama čitalaca, to nije loše ispalo – pojašnjava Tanja Stupar Trifunović. Ističe da je imala neku vrstu straha kako će to sve funkcionisati i odlagala je svoje prozne početke. Prvi roman objavila je 2014. godine, kada je iza sebe već imala četiri knjige poezije.

Ova autorka dobitnik je više nagrada i zastupljena je u antologijama i izborima iz poezije i proze, u zemlji i inostranstvu. Večerašnja promocija bila je i prvi književni događaj koji je prijedorska biblioteka organizovala u novoj godini. Direktor Mara Ećim rekla je da su gostovanje Tanje Stupar Trifunović dogovorili i prije nego što je ovjenčana nagradom „Zlatni suncokret“ za roman „Otkako sam kupila labuda“.

D. S.

PrethodniNARODNI POSLANIK SDS-a MILAN TUBIN “PERSONA NON GRATA”
SlijedećiNOVA IZLOŽBA U GALERIJI: “PROSTORI” DESIMIRA DENIĆA (video)