Pandemija virusa korona otkazala je brojne kulturne manifestacije, a uticala je i na koncepciju 48. Književnih susreta na Kozari. Izuzev tri događaja koji će biti održani prema programu ovogodišnjih susreta, ostali sadržaji biće snimljeni i emitovani na sajtovima Grada Prijedora i Književnih susreta na Kozari, te na Televiziji Prijedor, rekao je predsjednik Organizacionog odbora Milenko Đaković. On je podsjetio da će, u okviru izdavačke djelatnosti Susreta, biti predstavljene četiri nove knjige, među kojima izabrana djela dobitnika književnih nagrada Vaska Pope i Dušana Kovačevića.

– Pripremili smo antologiju svih učesnika Susreta od 2015. do 2019. godine, koja ima dokumentaristički karakter i sadrži sve podatke o ovoj manifestaciji iz tog perioda. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo pripremili prvu monografiju o Sretenu Stojanoviću, koju objavljujemo u godini kada obilježavamo 60 godina od smrti našeg velikog vajara – rekao je Đaković na konferenciji za novinare.

Juče je tradicionalno položen vijenac na spomenik na Paležu, na mjestu gdje je Skender Kulenović prvi put pročitao “Stojanku, majku Knežopoljku”. Palež je posjetila delegacija Organizacionog odbora Književnih susreta, a vijenac su položili profesor Ranko Popović i pjesnik Zdravko Miovčić, dobitnik nagrade “Skender Kulenović” za 2018. godinu. Profesor Popović je održao besjedu o životu i djelu Skendera Kulenovića, a Zdravko Miovčić je govorio svoju poeziju o pjesnicima i stvaralaštvu, rekao je Zoran Stanić, član Organizacionog odbora Manifestacije. Desetog septembra na Mrakovici u 11 časova, vijence pred spomenikom palim borcima Kozare i kod biste Skendera Kulenovića položiće gradonačelnik Milenko Đaković, pjesnik Mile Mutić, učesnik prvih Književnih susreta, te pjesnikinja Dragana Kragulj. Podsjećamo, žiri u sastavu predsjednik Milo Lompar i članovi Miroslav Maksimović i Đorđo Sladoje odlučio je da nagrada “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare” za životno djelo pripadne akademiku Dragoslavu Mihailoviću. Laureatu Mihailoviću ova nagrada biće svečano uručena 18. septembra u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu. 

– I da nije epidemije virusa korona, Dragoslav Mihailović teško da bi doputovao u Prijedor zbog godina i svog zdravstvenog stanja. Tako da smo  dogovorili uručenje nagrade u svečanom salonu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u 12 časova – pojasnio je Stanić.

Povelju će Mihailoviću uručiti gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, a novčani dio nagrade i statuetu “Ljubijski rudar” direktor “Arselor Mitala Prijedor” Mladen Jelača.

D. S.