Pravoslavni vjernici proslavljaju danas praznik posvećen Prepodobnoj majci Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Sveta Petka, koji je i krsna slava Kola srpskih sestara iz Prijedora.

Prigodne svečanosti posvećene zaštitnici žena, Svetoj Paraskevi, koja je, prema zapisima vladike Nikolaja Velimirovića, bila srpskog porijekla, počele su molitvom u prijedorskoj crkvi Svete Trojice, a nastavljene tradicionalnim okupljanjem i lomljenjem slavskog kolača u prostorijama Kola srpskih sestara. Predsjednik Kola srpskih sestara, Jadranka Mijić, zahvalila je svim dobročiniteljima koji pomažu rad ove humanitarne organizacije i poručila da svi treba da budu otvoreni i humani.

Slavskom ručku u prostorijama Kola srpskih sestara pored brojih zvanica, prisustvovali su predstavnici Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Milenko Đakovićem i ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi RS Lejla Rešić.

Kolo srpskih sestara u Prijedoru osnovano je 1902. godine. Nakon prekida, njihov rad je obnovljen 1992. godine. Trenutno broji oko 30 aktivnih članica.

M.Stegić

foto: Giga

PrethodniFK “RUDAR PRIJEDOR”: ELIMINISAN “ČELIK”, KO JE SLIJEDEĆI? (VIDEO)
SlijedećiFK „RUDAR- PRIJEDOR“: PROTIV „PODRINJA“ NASTAVITI  SERIJU USPJEHA