Kad su u pitanju štete od zemljotresa, u gradskoj zoni pregledano je 170 objekata, i kod nijednog nisu ustanovljena oštećenja koja bih ih učinila neuslovnim za stanovanje, rekao je komandant gradskog Štaba za vanredne situacije Dalibor Pavlović. On je, nakon sjednice Štaba, izjavio da je ranije, zbog manjeg nesporazuma, objavljena informacija da u selima nema neuslovnih objekata za stanovanje, ali da su tad izneseni podaci iz drugog presjeka stanja, a ne za cjelokupnu situaciju.

– U seoskim područjima, u naseljima Marini, Veliko Palančište i Gornji Orlovci, za sada, postoji deset objekata kojima je narušena konstrukcija, tačnije nosivi zidovi i grede, a koji predstavljaju opasnost za stanovanje. Komisija je utvrdila da, po njihovom mišljenju, nisu za stanovanje. Na teren će izaći građevinska inspekcija i donijeti adekvatno rješenje u vezi s tim objektima – rekao je Pavlović.

On je dodao da Komisija za procjenu šteta nastavlja rad na terenu, te da u najskorije vrijeme očekuje konačan pregled stanja za sve prijavljene objekte.

Što se tiče aktuelne epidemiološke situacije, u Prijedoru je došlo do smirivanja u odnosu na raniji period, rekla je dr Milica Otković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe prijedorskog Doma zdravlja, napomenuvši da više nema čekanja na PCR testove.

– Svi pacijenti koji imaju bilo kakve tegobe, treba da se jave u akutno-respiratornu ambulantu. Nema potrebe da sjede kod kuće i na svoju ruku uzimaju antibiotike. Nije svaka temperatura i stanje kovid. Dolazi nam sezona akutno-respiratornih oboljenja i stanja sličnih gripu. Kome god PCR test bude negativan, znaće da se ne radi o kovidu – rekla je dr Otković.

Govoreći o vakcinaciji protiv virusa korona, Otkovićeva je napomenula da će u narednim danima biti vršena obuka epidemiologa i infektologa u RS. Do stabilizacije stanja došlo je i u prijedorskoj bolnici, rekao je dr Andrija Vukotić, v.d. direktora ove zdravstvene ustanove.

– U odnosu na prethodnih nekoliko mjeseci, pogotovo novembar i decembar, možemo reći da je epidemiološka situacija u našoj bolnici sasvim povoljna. U dogledno vrijeme planiramo da pacijente sa kovid odjeljenja, sa petog sprata Bolnice “Dr Mladen Stojanović”, prebacimo u Kovid-bolnicu. Tako da svi budu hospitalizovani na jednom mjestu – naveo je dr Vukotić.

U prijedorskoj bolnici na liječenju se trenutno nalazi 37 lica oboljelih od kovida, od čega 16 na kovid-odjeljenju na petom spratu, dok je u Kovid-bolnici 21 lice. Od tog broja jedno lice je na neinvanzivnoj mehaničkoj ventilaciji, a 27 je na kiseoničkoj potpori.

Z. J.