3.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

KOMPENZACIONI FOND ODOBRIO ISPLATU 380.000 KM ZA SUZBIJANJE AFRIČKE KUGE

Najnovije vijesti

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske danas je jednoglasno usvojio odluku da se odobri isplata 380.000 KM za potrebe nabavke materijalno-tehničkih sredstava za laboratorijsku dijagnostiku i sredstava za dezinfekciju s ciljem suzbijanja afričke kuge svinja u Republici Srpskoj, kao i radi ublažavanja posljedica nastanka ozbiljnih poremećaja na tržištu.
“Do sada je kroz djelovanje Kompenzacionog fonda i Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske izdvojeno ukupno 375.402.589 KM. Za sanaciju i ublažavanje štetnih posljedica virusa korona i poremećaja na tržištu iz Kompenzacionog fonda izdvojeno je 256.857.982 KM, dok je za saniranje posljedica vremenskih neprilika koje su prouzrokovale štetu na domaćinstvima i privrednim objektima kroz djelovanje Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske izdvojeno 118.544.606 KM, izjavio je za Srnu predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Prema njegovim riječima, Upravni odbor Kompenzacionog fonda do sada je sve odluke usvojio jednoglasno, a na dnevnom redu su materijali koje predlažu ministarstva u skladu sa svojim nadležnostima.

“Upravni odbor svaka tri mjeseca podnosi Vladi Republike Srpske izvještaj o radu Kompenzacionog fonda. Novac iz tog fonda izdvaja se s ciljem urgentnog djelovanja na sanaciji posljedica i teškoća koje privreda i javni sektor imaju u svom poslovanju, a koje nastaju kao posljedica širenja virusa korona, interventne nabavke, ublažavanja poremećaja na tržištu, dok se za sanaciju štete izazvane usljed vremenskih neprilika /poplava, zemljotresa, olujnog vjetra, suše, leda…/ izdavaja kroz Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske”, dodao je premijer Višković.

Kompenzacioni fond, kao i Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske pomogli su da Republika Srpska prevaziđe, sada se može reći, na najbolji način sve probleme i izazove tokom pandemije virusa korona, pruži adekvatna podrška zdravstvenim ustanovama, kao i privredi, lokalnim zajednicama, ali i našim građanima koji su pretrpjeli određene štete i posljedice zbog vremenskih neprilika.

Vremenske neprilike u posljednje vrijeme nanijele su ozbiljne štete na objektima u gradovima i opštinama Republike Srpske za čiju sanaciju i pomoć su izdvajana sredstva iz pomenutih fondova, a o svemu je javnost uredno i transparentno izvještavana.

“Takođe, sredstava iz oba fonda su uvijek bila operativna i to je bio najefikasniji način da se brzo uputi pomoć u toku pandemije virusa korona, kao i nakon nevremena u pojedine opštine, privredi, građanima. I Kompenzacioni fond i Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske su dobre mjere podrške Vlade Republike Srpske u smislu hitne rekacije i pomoći u Republici tokom i nakon raznih nedaća koje su nas zadesile”, istako je predsjednik Vlade Republike Srpske.

On je ukazao da pojedini mediji, što je do sada više puta i viđeno, imaju za cilj da u svemu traže senzaciju i polovične informacije, te su neki od njih izdvojili određene dijelovi iz Konsolidovanog revizorskog izvještaja, koristili, objavljivali i tumačili kako njima odgovara, a da nisu sagledali širu sliku i uvažili obrazloženja za hitno i brzo djelovanje kada se neprilike dogode.

Predsjednik Vlade Srpske je dodao da korisnici kojima se po osnovu odluka doznače sredstava iz Komepenzacionog fonda u obavezi su i podnose izvještaj o utrošenim sredstvima.

SRNA